Életünk a jógafarmon – napi rutinunk ősz – tél

Szerző: FreshUp Ági (RYT 500)| Kategória: Egyéb

Avagy élet kétgyerekkel anyaként

A reggeli rutinunk – bizonytalanságból a biztos felé

A reggelek a legértékesebb pillanataim. Van, hogy ez tényleg csak egy pillanat. Van, hogy egy órányi is akad. Előre nem tudni. Az első bizonytalan tényező az anyai létemben.

Hiszem, hogy egy jó nap a jó reggellel indul.

Ilyenkor jut vagy jutna magamra idő. Nyáron még nagy pocakkal csak magammal tudtam ilyenkor foglalkozni. Sára aludt 8-ig, volt hogy hagytam 8.30-ig is. (annyira kellett a saját időm)
Megittam a teámat, előkészítettem a zabkásás reggelit és még visszamentem a hálóba. Légzőgyakorlatot és pár kismama jóga gyakorlatot csináltam, vizualizáltam, olvastam, teáztam. Imádom az így indult napokat. 

De a reggeli ébredés nem állandó. 

Most még nem.
Mivel Sára még nem jár oviban – egy kurta ideig megpróbáltuk, de kivettem – így még mindig minden időt én szabok meg neki. Ami valójában szuper, mert ez maga a szabadság, de most már érzem, hogy kell, 

kell az a határ.

Sára nincs ráállva az azonos időben kelésre. Most szoktatom rá őt is és magamat is, hogy azonos időben keljen.

Most vagyok rá kész. 

Márk megérkezett. A kaotikus első (3 hó) időszak után immár letisztultak a dolgok. Mindenki beleszokott az új energiákban.
Összerendeződtünk mint csapat.
Mindenki tud szeretettel a másikhoz fordulni.
Megtanultam kezelni az elszabadult érzéseket (gyerekekét, de bizony a sajátomat is kellett).
Bár minden csapatjátékban vannak bojkottáló incidensek, nálunk is. 
De ezeket leszámítva a dolgok hasonlóan történnek nap, mint nap.

Reggelizünk!

Sára leginkább az én zabkásámból eszik, hiába előtte a sajátja (ugyanaz). Az anyáé kell. Az ölemben ül. Ő kis kanállal eszik vagy kéri, hogy etessem, én pedig nagy kanállal magamat.
Szerencsés esetben Márk elvan mellettünk a kiságyban.
Még szerencsésebb esetben Sára az apukája ölében ül és zabkásáznak.
“Legszerencsésebb esetben” Márk, az egyik kezemben tartva, szopizik, Sára a lábamon ül, etetem a másik kezemmel, és ilyenkor teljesen feloldódom a két gyerek ellátásába.
Ez egészen jól megy már, de ez számomra nem (volt) könnyű, hogy feladjam a saját igényeim – de így járunk mindannyian a legjobban.
A kellemesen, és nyugalomban eltöltött reggelim érdekében azonban kifejlesztettem ezt a kétgyerekes technikát, ők először, és amint rendben vannak, az egyik megy a kiságyba, a másik játszani, én pedig nyugodtan tudom azt a pár percet eltölteni a zabkásámmal.
A reggelink 95%-ban zabkása egész évben. Igen, és pont ettől nem lesz zabos a hangulatunk.
Az étkezésünkben vannak biztosan visszatérő minták. Méghozzá a családi étlapunkra felkerült könnyű és könnyen elkészíthető ételek, amelyek a jógafarmunk konykájának a menüjére is felkerülnek.
RECEPTEK
A reggelihez Sára kizárólag vizet iszik, én pedig magam készített teát vízzel hígítva. Sőt, ő csak vizet iszik bármikorról is van szó.

Egyetlen állandó, a változás maga.

Felismeréseim szerint nálunk a napirend évszakonként változik. Kell egy kis átállás, de aztán nagyon bejáratódnak a rutinszerű dolgaink.
A gyerekek kb. kéthetente mást produkálnak, fejlődnek, és ez is alkalmazkodásra és változtatásra készteti a szülőt is.
Nálunk az állandóság a rugalmasság. Két kisgyerek mellett nem tudom elképzelni, hogy minden óramű pontossággal működjön. Legalábbis nekem ez nem megy, főleg egy mozgó beosztással rendelkező férj mellett, egy állandóan dolgozó férj mellett, egy saját építkezés mellett, amik nyilván kihatnak a gyerekek rutinjára is. Ha Neked van jól bevált gyakorlatod, akkor adj tippet.
A napi rutinunk változásával a házimunka rendjét is módosítanom kell időnként. Bár tény, hogy Sári velem van a konyhában és süt, főz velem együtt (kétéves gyerek módjára, ami a legtöbbször erősen lassítja a folyamatokat), de azért fontosnak tartom, hogy bevonjam a házi teendőkbe.

Szempont:

a gyerekkora ne arról szóljon, hogy ő állandóan az anya által végzett dolgokat csinálja. Viszont nyitottan kezelem azt, hogy alakítsam a házi munka idejét is.
Most – ősszel, tél elején – így alakul a főzés ideje:
Reggel megformázom és kisütöm az előző napon összeállított berglit (recept itt).
Kora este 4 – 5 óra a főzés ideje. Ekkor már sötét van, nem veszi el a főzés az értékes nappali időt. A férjem estig dolgozik, így neki nem kell vacsit melegítenem (külön edényben). Nekünk meg másnapra megvan az ebéd, 24 órán belül elfogyasztjuk.
Délelőtt – “szabad” játék vagy közös, aktív játszás.
Sára ekkor a legnyitottabb arra, hogy egyedül eljátszon. Jelenleg a nagy ász a vár építés. Minden alkalmas arra, hogy építs, különösen a könyvek, aztán jönnek a játékai, a takarói és gyakorlatilag mindent. Ma például a rajzolós papírokat összgyűrte és rádobta a várra.
Én addig lopva intézem a dolgaimat (jó ha eljutok egy dolog végére, pl, email vagy utalás) vagy összeállítom a kinti munkáinkra a dolgokat (szemét, papír hulladék, komposzt).
Rendrakás a konyhában, mosogatógép beindít, teregetés kinn – igen, még télen is.
Férj elindítása a munkába, kaja készítés neki, és go.
Mire ezekkel megvagyunk 11 óra, uzsonnázunk. Utána ki a szabadba!

A sorrend számít és nem az idő

Te ezzel egyet értesz?
Anno azt olvastam, hogy a gyerekek az egymásutániságot érzékelik. Nekem pedig ez lett a szempontom. Lehet ez az oka annak, hogy nem tudom fix időre tenni a programokat.
Prioritások a napi rutinunkban, amit akár egy nevelési könyvben is olvashatnánk, node, azért megélni a dolgokat, az valami más. Olvass majd tovább:
Pár óra kinn a szabadban
Márk baba kinn aludjon
A ház körüli teendők elvégzése
Porszívózás, rendrakás ( elv: ha valaki akkor toppanna be, akkor mit látna – ez van a lelki szemeim előtt, pedig nem szoktam adni másokra, de a végeremény számomra olyan kellemes energiájú)
Főzés. Csak házilag készített, tápláló ételeket eszünk, beleértve a sütiket, és a bergli sütést
Pelus mosás, ruha mosás, teregetés, szárazak elpakolása
Közös játék, ami most nyomdázás, puzzle-özés, jóga gyereknyelven, mesekönyv, beszédre motiváció, és elkezdtünk “kézműveskedni”
Vacsi, rendrakás, ágyazás, fürdés, fürdetés – ágyban mese és altatás sorrend
Mobil és laptop elrejtése, mert a gyereknek ez nagyon vonzó, és aztán le nem tudom szedni róla
Minden olyan jól hangzik, igaz!?

 

No de, ami e mögött van egy “nem”-et kimondani szerető “kiscsikóm”.

Egy óra rákészülés mielőtt ki tudjuk tenni a lábunkat.
A szabadba menetelt megelőzi minimum fél óra, de akár egy teljes óra is, mire mind a két gyereket összekészítem plusz magamat, bár ez utóbbi a legegyszerűbb, kb. 2 perc és megvagyok.
Nem kis logisztika és pontos navigálást, priorizálást igényel. Egy kívülállónak elég nehéz ezt átlátnia, elképzelnie a folyamatot, hogy “mi a fene viszi el az időt”, még a férjem sem érti. (ami persze zavar engem)
Kérem szépen, a nagyobbal pisilni kell elmenni, a kisebbre vastagabb pelust adni (mosipelusosok vagyunk). A nagyot le a biliről, törlés, bugyi fel. A bilit kiönteni, kimosni. A kicsit előöltöztetni, hogy a szopi – bealvásból ne ébredjen fel. A nagy játszhat addig, de egyedül nem öltözik fel.

 

Megvárni a megfelelő időt – eljön az, csak figyelj!

A legjobban akkor megy a kinti lét, ha Márk már álmos. Ehhez kell a figyelem. Például nem teszem ki reggeli után, mert az egész éjszakás alvás után neki is kell ébrenlét, torna, nézelődés, ismerkedés a világgal.
11 körül kezd el álmosodni. Na akkor belendülünk.
A kicsit szoptatom a kinti zsákján, a sapi rajta, hogy elalvásból ez ne ébressze fel. Amint alkalmasnak látom, ott hagyom (vagy a karjaimban tartva) vizet forralok, és kézmeleg vizet készítek a lábmelegő – zsákmelegítőbe. Ezt bele a babakocsi zsák lábrészébe.
Persze a szopizás idején jön rá a nagyobb, hogy anya kell, így mászik rám vagy húzna el, de van, hogy csak a kistesójának készített várát kell megnéznem.
Jöhet a baba a saját zsákjában. Babakocsiba bele, zipzárt fel, takaró és mehet is ki. Mivel már röpködnek a mínuszok nálunk nappal is, így a babakocsi benn van a lakásban, így könnyedén baba beletesz, és már tolom is ki.
Szerencsés időzítéssel már alszik is, így elég a babakocsit leparkolni az udvaron. És jöhet a nagy!
Kevésbé szerencsés időzítéssel babakocsiztatni kell. Mivel úgyis megyünk Sárával sétálni, így adva a dolog, DE hát Sára még nincs felöltözve! Két dolog között választok a helyzetnek megfelelően:
1., visszamegyek, gyorsan felöltöztetem a “rongyláb” Sárát. Biztosan ismered milyen jó érzés kiengedni az erőt a lábadból és a biztos kezekbe hullani. Anyaként ez nagy türelmet igénylő dolog.
2., Sára benn, én kinn tologatom Márkot vagy akár teregetek közben egy kézzel.
Sára mivel délelőtt nagy elánnal játszik benn, így nem zavarja, hogy anya nincs benn vele. És emiatt is nehéz kitessékelni, mert ő még benn játszana.

Bingo,

amikor már kinn vagyunk mind a hárman, az maga a megkönnyebbülés. Elindulunk sétálni. Én pár jó nagyot lélegzem a friss, tiszta levegőbe.
Márk a kocsiban alszik vagy nézeget. Csendben.
Sára mellettem sétál a kezemet fogva vagy a kezeit a zsebeibe dugba. Csendben.

Micsoda idill – pár percig.

Sára megszólal, hogy szeretné, ha őt is vinném, azaz fel akar ülni a babakocsi karjára. Innentől jön a fizikai munka és a manőverezés.
Keresünk egy helyet, ahova neki is van kedve menni és ott tudunk nézelődni, mandarint vagy banánt enni. Például kimegyünk a nagypatakhoz a hídhoz, a kispatakhoz, a Jézuska szoborhoz vagy a Mézes bácsiig közben megnézzük a szomszédos lovakat és köszönünk nekik.

Munka van – “ezt még meg kell csinálni!” 

“Anya hagy fejezze már be”

“Szeretnék haladni, hogy hamarabb játszhassak veled!”

A szabadban töltött idő másik része nálunk az udvarunkon töltött idő, amikor nincsn mit tenni, munka van. Meg kell csinálnom a ház körüli teendőket. Szellőztetni a kőházat (a majdani vendégházat), kinyitni az ablakokat, ezt Sára már tudja ha felteszem az ablakba, a falakat hogyan száradnak, ellenőrízni az emeleten a hőmérsékletet, ahol nemrég készült el a fűtés.
Fát kell bevinni a studióba. Havat seperni. Utánfutót a hótól letakarítani. Korábban a faleveleket összeseperni és a magaságyást téli álomra felkészíteni. Ha vannak munkások, akkor a szemetüket összeszedni, takarítani utánuk (hogy a takarítási időt ne kelljen fizetnünk), rájuk nézni. Munka mindig van bőven.
Csak annyi időm van erre, amíg Márk alszik és amíg Sárának érdekes és bírja türelemmel. Húzom azért, egészen sok sok “anya, anya” elhangzása után hagyom félbe, amit éppen csinálok. Szinte mindig félig elkészülve hagyom abba.
Egy darabig feszegetem a türelmét, de van egy pont, amikor már megadom magam és figyelmem rá szegezem. Ilyenkor még maradunk “kinn”. Bemegyünk a studióba és hintázunk. Sára hintázik, én lököm és énekelek neki. Közben fülelem Márkot, hogy nem-e ébred.
Sötétedés előtt, 3 körül bemegyünk az otthonunkba. Eszünk, “kézműveskedünk”, sütit sütünk, meleg ételt készítünk, játszunk. És ennyi minden tuti nem fér bele, így változhat a program.

Rendrakás a mumus

Előtte 6-7  között vacsi.
Ennyit életemben nem pakoltam rendet. A nappal otthagyott játékok összeszedése nem kedvence a gyereknek. ez amolyan kézifék nála. Ha meg kell csinálni, akkor “anya”. Tudsz valami tuti receptet?
A trükk ma már az, hogy együtt csináljuk. A nagyrészét így is én pakolom, de legalább elviekben tapasztalja, hogy milyen együtt dolgozni. Adogatja nekem a könyveit, stb.
Ágyazás
Csakis anyával (mert általában apa még nincs otthon ilyenkor). Sára a hátamon kapaszkodik, én viszem a paplanokat, párnákat elől.
A megágyazásnál kettőt előre, egyet hátra. Sára imádja szétdíbolni, amit már megcsináltam.

Kezdek fáradni.

Türelmet gyakorolni.

Idegi munka ez.

7-kor indul a “mosó program”, avagy a fürdés
Előtte bili, vetkőztetés. Márk addig jó esetben eljátszik. Sára kiskádban, én zuhanyzom. Pizsiben irány Márk vizének elkészítése a kisebb babakádban, vetkőztetés. Sára csekkolva, még elvan a kádjában. Márk fürdetése, öltöztetés. Sára ki, öltöztetés, elszalad, visszaterelni, trükkök bevetése. Fáradok. Egy fürdetés procedúrában le tudok fáradni, ha addig még friss voltam.
Az ágyban mese olvasás, már csendesedik el. Aztán hirtelen felszisszen, kitalálja a nagyobb, hogy enni szeretne. Elterelni a figyelmét erről nem lehet. Muszáj, mert aztán kelhetek fel vele éjjel enni.
Márk közben szopizott, már alszik. Remek, tudok Sárival kettesben mesélni, beszélgetni. Mire Sára addig mocorog és húzza az időt az elalvástól, hogy Márk megébred.
Magamra veszem Márkot, Sára a másik oldalom kotorászik a ruhám alatt, keresi a nyugalmat adó hónaljamat. Kb. fél óra ebben az állapotban, énekelek neki, elalszik úgy fél 10 körül.
Ha én nem alszom el vele együtt, akkor kimászok az ágyból, rendbe teszem a konyhát, lehet a pelusok teregetése is ekkora marad vagy összeszedése a szárazaknak, beszélgetek pár szót a férjemmel, ha ő egyáltalán ébren van még az ágy másik végében.

Ülnék le a laptopomhoz vagy a könyvemhez.

Felnyitom, írnám a gondolataimat, olvasnám végre a kedvenc témám egy könyvben, vagy készülnék karácsonyra fotóválogatással, de nem bírom…. Azon kapom magam, hogy csak ülök a gép előtt, de alszom, elszáll a jelenlétem, az erőm. Megadom magam, és lefekszem a gyerekek közé.
Amit tanulok ezekben a kisgyerekes anyai szerepekben, az már egy másik cikk része lesz, mert túl sokra nyúlt.
A fentiek csak a forgatókönyv, mellette ott van a szoptatás, a sűrű peluscsere, a nagyobbik anya igénye, és hogy rend és kaja legyen, mire a férjem hazajön, és valamikor, spontán alkalmakkor beiktani a saját jógikus szokásaimat, amik erősen leredukálva vannak az anyaságom szerepében.
Most ezt itt hagyom. Nézd meg, hogy miket szoktam Sárival sütni főzni ebben az őszi – téli időszakban.

Szólj hozzá, te hogyan csinálod?!

Ha eljutottál idáig, kérlek nyomj rá a szivecskére. Örömmel látom, ha olvasod.

A receptjeimet itt találod.

Csupa olyan recepteket osztok meg, amiket praktikusan, gyorsan és egyszerűen meg lehet csinálni vagy nagyon finom és már csak a házit esszük meg belőle.
Ezek a receptek mind egytől egyik felkerültek a jógafarmunk recepttárába.
Hashtags: FreshUp Ági, anya vagyok, belső erő fokozása, freshup yoga acedemy, hogyan fogadd el magad, hogyan légy jó nő, jógikus életmód, magabiztosság, megerősítő meditáció, mitől jó nő a nő, miért csinálom, más nézőpont, napirend, napirend kisgyerekkel, nő vagyok program, női hatha jóga, női jóga, női kundalini jóga, női yin jóga, spirituális nő, spirituális női kör, tudatos gondolkodás, tudatos technikák és jóga gyakorlatok, tudatos vagyok, élni szeretünk, út a spiritualitás felé

FreshUp Ági

Ahogy a Hold is állandóan változik, úgy a te energiád is, azonban hiszem, hogy mindenki képes megtalálni az egyensúlyát, amelyben boldogságot, nyugalmat és egyben tettre kész energiát érez. Közel 2000 tartott jógaóra tapasztalatával és YA-RYT 500 órás nemzetközi jógaokatóként vezetem a saját alkotásom, a Fresh Up Zone studiót Bécsben. Fontos szempont számomra a helyes kivitelezés, a rendszeresség és a fejlődés. A hatha alapú óráimon gyakran találkozhatsz anatómiai fókusszal, flow, yin és elemekkel, és kedvelem a fordított és egyensúlyozó testhelyzeteket. Jóga filozófiám …

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

JógaMindennap - 2022.

Kérdésed van? Írj nekünk!

Bejelentkezem

Elfelejtetted a jelszvad?