Értékeld a vöröset!

 

 

 

 

Még nem szóltak hozzá

 

 

Szerző: FreshUp Ági (RYT 500)| Kategória: Egyéb, Élj

FreshUp Ági

Ahogy a Hold is állandóan változik, úgy a te energiád is, azonban hiszem, hogy mindenki képes megtalálni az egyensúlyát, amelyben boldogságot, nyugalmat és egyben tettre kész energiát érez. Közel 2000 tartott jógaóra tapasztalatával és YA-RYT 500 órás nemzetközi jógaokatóként vezetem a saját alkotásom, a Fresh Up Zone studiót Bécsben. Fontos szempont számomra a helyes kivitelezés, a rendszeresség és a fejlődés. A hatha alapú óráimon gyakran találkozhatsz anatómiai fókusszal, flow, yin és elemekkel, és kedvelem a fordított és egyensúlyozó testhelyzeteket. Jóga filozófiám …

Milyen volt számotokra a piros hete? Zárul a hét színe, a vörös – sorozatunk. Írjátok meg a tapasztalataitokat, hogyan éreztétek magatokat piros öltözetben, milyen a lett mandalátok, amelyben meleg színek dominálnak és milyen csodákat alkottatok a piros színű alapanyagokból.

A hét színe – a vörös – búcsúztatójául bemutatok Nektek két igen értékes vörös termést, amelyek teaként is fogyaszthatók, de valami isteni finom csodát lehet varázsolni belőlük (gondolok a drágakincset jelentő csipkebogyólekvárra és a vörösáfonya turmixra).

A csipkebogyó gyógyhatása

Stresszoldó, immunerősítő, C-vitamin bomba, náthára, cukorbetegségre és dohányosoknak. A csipkebogyóban termésében legendásan sok C-vitamin van. Egy kisebb bogyóban több, mint egy nagy citromban! Ezért nem szabad forrázni, hiszen a C-vitamin hő hatására elbomlik. Fontos téli vitaminforrás a nátha megelőzésére.

A csipkehús kedvezően hat a cukorbetegségre, szabályozza a vércukorszintet. Cukorbetegek étkezés után fogyasszák, mivel segíti a zsír emésztését. Immunerősítő hatása van, különösen ajánljuk stresszoldásra, dohányosoknak pedig azért, mert a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezetből. Nyugtatja az idegeket, általános erősítő hatása van. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

Csipkebogyó tea az egészségért – Jóga Mindennap Magazin

Gyógytea: készítéséhez egy csapott evőkanálnyi csipkebogyót vagy csipkehúst 5-6 óráig hideg vízben áztatunk, majd hidegen vagy langyosra melegítve megisszuk. Forralni, forrázni nem szabad. Napi 2-3 csészével is fogyaszthatunk belőle. Terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható.

Egyéb felhasználás: a termésből készülhet még lekvár, likőr, szörp. A lekvárhoz a csipkehúst használjuk mag és szőr nélkül. A megtisztított, nyers csipkehúst turmixoljuk, majd azonos mennyiségű mézet vagy cukrot adunk hozzá, hűtőben tároljuk.

Vörös áfonya: tartósítja az egészséget

Mára már igen közkedvelt lett a vörösáfonya. Aszalt gyümölcsként pompás desszert, teaként pedig egészségvédő.

Miért jó?
A vörös áfonyára is igaz, hogy minél színesebb egy gyümölcs, annál több értékes hatóanyag van benne. Az áfonyának számtalan jó tulajdonsága van: egészséges, vitamindús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag, ráadásul aromás, finom. Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. A-, B-, C-, és E-vitaminok gazdag forrása. Flavonoid-tartalmának köszönhetően érvédő hatású, csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét. A szájüregben és a húgyutakon fellelhető egyes baktériumok ellen is bevethető a benne lévő baktériumölő proantocianidin miatt. A vizsgálatok során ugyanis azt tapasztalták, hogy ez a vegyület segít megakadályozni, hogy a húgyúti fertőzések leggyakoribb előidézője, az E. coli baktérium hozzátapadjon a hólyag falát borító hámsejtekhez.

Hogyan fogyasszuk?

Vörösáfonya aszalva egészséges csemege télen – Jóga Mindennap Magazin

Természetesen a legjobb nyersen, turmixnak, gyümölcssaláta részeként, vagy sütemények mutatós díszítéseként. Az ínyencek savanykás aromája miatt szívesen használják mártásnak, szósznak, lekvárnak vadhúsok, sültek, rántott sajt mellé. Amerikában juharszörppel ízesítve az ünnepi pulykasültek elmaradhatatlan kísérője. Szörp, dzsem is készül belőle télire, különlegesség az áfonyalikőr és a bor is. Fagyasztva és aszalva is tartósítható, ilyen formában a kereskedelemben is kapható. A vörös áfonya kivonata koncentráltan tartalmazza a gyümölcs jótékony egészségvédő hatóanyagait.

Hashtags: csipkebogyó, egészséges, recept, színterápia, tea, vörös szín, vörösáfonya

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

JógaMindennap - 2020

Kérdésed van? Írj nekünk!

Bejelentkezem

Elfelejtetted a jelszvad?