Szerző: FreshUp Ági (RYT 500)| Kategória: Élj

Lelkesedéssel tölti el belevágni valami újba, aztán idővel  elül?

Az elején hatalmas sikerélményt szerzel benne, és mégis alább hagy a lelkesedésed?

Vajon miért?!

Azért, mert ember vagy és az elméd irányít.

 

Minden ember ilyen. Én is.

 

Az elme nagy játékos, és mindig a komfortos, megszokott dolog felé húz vissza, akkor is ha az nem a legjobb irányban támogat téged.

 

Most gondolj bele az eddig életedben milyen eseményt volt az, amikor igenis és átlépted a határaid, mert valamit nagyon, de nagyon akartál. Nem adtál teret a duruzsoló kisördögnek (elmédnek), csak mentél és mentél.

 

Szerelmes neki a legjobb, emlékszel még?

Szerelmesnek lenni a legjobb példa erre, amikor nem ismersz racionális érvek, csak mész, csinálod, randizol, megoldod, átlépsz, megfogod, megérinted….. és nem érdekel mit hoz a holnap, hogy fáradtan mész munkába, hogy mit szólnak az ismerőseid. Nem, mert nagy ívben teszel rá.

 

Megcsinálni egy hatalmas váltást, felmondani, elköltözni, stb. Mind mind óriási svungot, energiát igényel, ami szó szerint kirobbant az adott élethelyzetből. De valljuk be, nem egy nap alatt szánjuk rá magunkat egy ilyenre. Vagy az egészségünk kiállt már, vagy az érzésünk, hogy “én nem ilyen életet akarok magamnak”!

 

De miért kéne megvárni mondjuk az egészségromlást ahhoz, hogy váltsunk?!!!

 

A titok nyitja

Van egy titka a váltásnak, az új szokások bezetésének. Az, hogy először elmész a végsőkig, mire rászánod magad, hogy válts. Aztán a fejed kapsz, hogy miért is vártam ilyen sokáig ezzel a váltással. A tapasztalással tanítod az elméd.

 

Végül sokkal kevesebb idő és lesakkozott gondolat kell már egy újabb lépéshez az életedben.

 

Tanulsz, tanulod az életed.

Tudod honnan tudom ezt? Nem könyvekből, hanem mert ismerem magam. Megfigyeltem magam, és már ismerem a saját elmém trükkjeit, és hogy hogyan tudom kicselezni. Erre a jóga és spirituális utam során szerzett önismeretem tanított meg, hidd nem az egyetemi éveim.

 

Mennyi befektetett órád veszed már el?

Több ezer belefektetett óra a futásba, jógába, a lelkem gyógyításába. Tanultam, sokszor fájdalmas áron, de mindig több és erősebb lettem.

 

A spirituális gondolkodás hatalmas erőt adott ebben, és amikor nem tudtam gondolkodni már a sírástól vagy épp besokalltam az állandó gondolati pörgéstől, akkor pedig a jóga fizikai gyakorlása lendített túl.

Most azért írok, hogy belegondolj, neked vajon vannak-e olyan dolgaid, amelyeket elkezdtél, belevágtál, mert nagyon akartad, és aztán elült. (?)

Váltottál már valaha munkahelyet? Milyen volt?

Elkezdeni jógázni éppolyan, mint beilleszkedni egy új munkahelyre. Fél év, azaz hat hónap az az idő, mire otthonosan érzed magad a munkafeladatodban. Tudod mit miért teszel, magabiztosan vezényelsz le egy telefonhívást vagy egy meetinget.

 

Így működik az ember. Dolgozni muszáj, mondja az ember. És ezért megteszi, hogy átalakítja a szokásait, hogy a kellemetlen reggeli ébredések normalizálódjanak, hogy munka után milyen kikapcsolódást nyújtó program fér még bele, stb. Valljuk be ez nem kis “megerőltetést” és újra és újra való nekifutást jelent, mert nem megy senkinek egyik napról a másikra pl. korábban felkelni, igaz?

 

A jógában is ezt tapasztalom, immár a tanítói oldalon, hogy a nagy lelkes csapat belekezd, majd aztán pár hét alatt.

 

A 3. és a 6. hét szokta “megnyírbálni” a csoportot, azaz a lelkesedést. Mert addig jó idő lett kinn, mert már hiányzik, hogy újra a régi életem éljem, stb. Nem igaz?

 

Pedig nincs változás belső szándék és fegyelem nélkül. (tapas) Na ez az, ami ellen a felnőtt elme olyan harciasan küzd. “Nehogy már a felnőtt életemben is meg kelljen erőltetnem magam!” Miért vész ki a felnőttkorral a fegyelem az emberből?
6 hét pont arra elég, hogy az új, lelkesítő dolog elüjenek, és az ember elméje visszazökkentse a komfortos, megszokott mindennapokba. De ami komfortos, az nem biztos, hogy egészséges. Ami komfortos, nem hozza el a változást.

 

Kertészkedés olyan, mint egy új szokás. Teret kell neki adni!

Ezek a gondolatok a hétvégi kertészkedésem során jöttek, amikor félve ugyan, de nekiálltam megritkítani az aranyesőnket és az orgonánkat.  És ez a félelmem sokáig visszatartott, hogy nekifogjak a változtatásnak. Emiatt pedig csak halogattam és tervezgettem.

 

Hetek óta vizslattam, tervezgettem, vártam a megfelelő időt, hogy hogyan is kéne hozzákezdenek. Féltem, hogy mi lesz ha már lesz olyan, mint volt. Ha többet ártok neki, mint segítek.

 

Sok sok megvastagodott, öreg törzse volt, amik elvették a fényt és a teret az új hajtásoktól. A ritkítással teret adtam valami újnak, hogy szebbé növekedjenek és könnyedebben fejlődjenek. Ez a gondolat adta meg nekem végső löketet, hogy metszőollót és fűrészt fogjak (na jó, a fűrészt nem én kezeltem).

 

Végül nekiláttam, és tudtam kiszedni új hajtásokat, amelyeket új élettérbe tettem. Ettől lesz szép majdan kertünk, de még semmi sem látszik belőle. Előbb a munka, befektetés, utána jön majd a jutalom.
A saját mentalitásomat pedig ezzel is csiszolom, mert erőt vettem magamon, most pedig személelem, hogy mit hoz a befektetett munkám. Erre bíztatlak téged is, hogy metszd ki, vágd ki azokat a dolgaidat, szokásaidat, amik akadályoznak.

 

Miért akartál elindulni a jóga útján (vagy bármilyen más új úton)? Miért akartad megismerni magad a jóga világában?

 

A jóga tükröt tart eléd. Pontosan, a jóga gyakorlásod olyan, amilyen ember vagy. Ez most nem szidalmazás, csak egy tükör. Azonban tudjuk, ha nem tetszik az, amit a tükörben látunk, akkor azon tudunk, csak mi tudunk változtatni. Főleg mi nők tudjuk, hogy egy arcmasszázs, egy arcjóga milyen csodákra képes bármilyen kencefice nélkül.

 

Állj fel, végy lendületet újra, adj gázt újra és újra.

Ami egyszer megáll, nem megy, az biztos, hogy nem azért, mert nem neked való. Sőt! Azért terelődtél a jóga útjára, mert valamiben változást szeretnél az életedben. Ehhez pedig mentális szemléletváltásra van szükség. Pontosan ezt kapod meg a jógától, legalábbis a FreshUp jógától, amit tanítok neked.

 

Minden órán sok sok gondolati magvat szórok el a fejedbe, ami egyszer be fog érni. A fizikai gyakorlás másodlagos. Végezz egy pranayamát vagy csináld meg a rövidebb órarészeket, ahogyan azt megtalálod a programjaimban.

 

Mindenképp gyere velem, velünk a csapattal, mert a csapat aktív energiája át tud lendíteni téged is a mélypontokon.

 

A fenti szavaim neked is szólnak, ha aktívan jössz velem hétről hétre. Az elménk ilyen, újra és újra kihívás elé állít. Így tehát ismerd meg magad, figyeld magad és légy te az, aki tudja milyen irányba akar menni. Az elme nagy játékos, ne feledd!

 

Alkalmazd a mindennapjaidban a jógikus elveket: ahimsa (erőszakmentesség gondolatban is), tapasz (belső tűz, szándék, fegyelem), santosha (megelégedés, elégedettség), satja (igazmondás önmagadnak gondolatokban is), svadisyaja (önképzés, folyamatos önfejlesztés), ishvara pranidana (felajánlás a felettes erőknek – ha valamire nem találsz megoldást, akkor add tovább a felsőbb erőknek, jógázz, és megkapod a választ).

 

Merd csinálni, újra neki állni, újrakezdeni!

Nézd vissza a jógaórákat (ha tagja vagy valamelyik jóga programomnak), csinálj annyit, amennyire van időd, és hagyd, hogy az elméd szépen feldolgozza a hallottakat.
Ha tehát van már tagságod, hajrá, folytasd, kezdd újra, ismételj, tanítsd magad!

"Nővagyok" program

Kezdő, alapozó kurzus

"Kismama vagyok"

Vagy csatlakozz bátran a hamarosan induló kurzusaimhoz, azaz vágj bele!

Új, kezdő alapozó jógakurzus INDUL hamarosan

Kérj az indulásról infót

Indulás: 2021.június 17.

"Szabad vagyok" meditációs kurzus INDUL

Kérj az indulásról infót

Indulás: 2021.június 1.

Most rajtad a sor!

Most pedig én szeretnélek téged hallani.  Oszd meg a gondolataid, hogy mi fogott meg a soraimban! És te hol szoktál leginkább elbukni, hány hét után hagy alább a lelkesedésed?

 

Használd alább a kommentboxot vagy írj privátban (jobb alsó sarokban a boríték)
Szeretettel,
Ági

Hashtags: FreshUp Ági, alap jóga ászanák, alap jógafilozófia, alapozó jóga, alapozó jógakurzus, freshup yoga academy, hogyan kezdjek el jógázni, hogyan kezdjek el meditálni, hogyan tanuljak meg meditálni, jóga elvonulások, jóga és meditációs tábor, jógafarm, kezdő jóga, kezdő jóga kurzus, letölthető meditáció, meditációs elvonulások, meditációs online kurzus, melyik ászana jó elkezdeni a jógát, miért jó meditálni

FreshUp Ági

Ahogy a Hold is állandóan változik, úgy a te energiád is, azonban hiszem, hogy mindenki képes megtalálni az egyensúlyát, amelyben boldogságot, nyugalmat és egyben tettre kész energiát érez. Közel 2000 tartott jógaóra tapasztalatával és YA-RYT 500 órás nemzetközi jógaokatóként vezetem a saját alkotásom, a Fresh Up Zone studiót Bécsben. Fontos szempont számomra a helyes kivitelezés, a rendszeresség és a fejlődés. A hatha alapú óráimon gyakran találkozhatsz anatómiai fókusszal, flow, yin és elemekkel, és kedvelem a fordított és egyensúlyozó testhelyzeteket. Jóga filozófiám …

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

JógaMindennap - 2022.

Kérdésed van? Írj nekünk!

Bejelentkezem

Elfelejtetted a jelszvad?