A színek hatásai 1. – Viselj színes ruhákat!

Szerző: FreshUp Ági (RYT 500)| Kategória: Egyéb, Élj

A színek nemcsak lelkiállapotunkra, hanem az egészségünkre is hatnak.

Már az ókorban is hittek a színek különleges hatásában. E mögött nem más, mint a színek által kiváltott fiziológiai változás, gyógyulás állt. Az ókori görögök és egyiptomiak is előszeretettel alkalmaztak piros, vörös és ibolyaszínű drapériákat, mert úgy vélték, hogy a függönyre vetülő napfény által megvilágított szobákban jobban gyógyultak a betegek. A görög később ezt az elvet tovább fejlesztették (vagy tesztelték), és a hasonló betegséggel rendelkezőket egy adott színnel megvilágított szobába fektették.

Színterapia, gyógyítás a vörös árnyalataival – Jóga Mindennap Magazin

Történelmi és tudományos eredmények

A fehér és a szivárvány színei mind mind másképpen hatnak a közérzetünkre és az egészségükre. Íme néhány példa:

  • a fehér színnek fájdalomcsillapító hatása van és a tisztaság érzetét kelti,
  • a piros aktivizál, felpörget, élénkít és könnyedén megemeli a vérnyomást,
  • a zöldnek köztudottan nyugtató hatása van, mert lazítja az idegrendszert,
  • a kék gyulladáscsökkentő (lásd a kék és a torok kapcsolatát:
  • a citromsárga jókedvre hangol,
  • a narancssárga segít a pozitív energiák aktivizálásban,
  • a halvány lila antidepresszáns.

Az USA-ban több ízben végeztek kutatást a színek jótékony hatásainak bizonyítására. Ezek kapcsán kerültek napvilágra, hogy a kék színnel törénő kezelés jelentős javulást eredményez a reumás betegségek terén, a piros színnel enyhíthető a fejfájás, valamint arról is bizonyosságot szereztek, hogy az UV-fény alkalmas a vérnyomás és a vér koleszterinszintjének a csökkentésére.

Tapasztalati eredmények – Színek, víz és gőz

A színek, a víz és gőz együttes hatásairól ma még inkább csak tapasztalatok szólnak, de azok igen pozitívak. Álltják, hogy a víz és a gőz felerősíti a színek (azaz a koloritok) hatásait. Minden szín rendelkezik egyfajta energiával, amelyet a bőrünk a receptoraival képes éppúgy érzékelni, mint a szemünk. A víz és gőz olyan közeg, amely úgy működik, mint egy lencse, tovább sokszorozza a színeket. Erre az elve épülnek a wellness olyan módszerei, mint a színes fények a medencében vagy annak területén, a gőzkabinban, a szaunában és a zuhanykabinban.

Színterápiás kezelést vagy kényeztetést mi is tudunk otthon készíteni. Elég csak színes (akár led) világítás szerelni a fürdőszobába. Komolyabb gyógyászati céllal pedig beszerezhető az ún. kromoterápiás lámpa. Az ilyen lámpa többféle, összesen 12-féle árnyalatot is képes produkálni, mely egy indiai orvos, Dinshah Ghadiali, kísérletei alapján került kifejlesztésre.

Sárga – a megértés színe

Mivel a sárga hat az értésre és megértésre, így könnyíti a tanulást, vidámsága enyhülhet a szomorúság. A sárga az emésztésre is kiválóan hat, nem véletlen lett a solar plexus (3. csakra) “hivatalos” színe. Továbbá hat a májra, epére, a gyomor és belek működésére. Erősítő hatása van az immunrendszerre, és szó szerint tágítja az elmét.

Piros – önbizalom és elszántság

Habár ez a szín melegítő hatással rendelkezik, növeli az akaraterőt, érdemes óvatosan bánni vele, mert intenzív hatása által növelheti a pulzusszámot és a vérnyomást. Izgatja az idegrendszert, tehát könnyen feszültté teszi az embert. Több betegségnek ugyanakkor a “gyógyítója” ez a szín. Például enyhít többféle bőrbetegséget, javítja légzőszervi hurutot és a középfüllgyulladást.

Légy te a felfedező! – a biztos eredmény

Vannak-e írásos vagy kutatási eredmények egy színre vagy sem, légy te a felfedező!

Mindennap próbálj ki olyan színű ruhát (inget, pólót, pulóvert, sálat, stb.) hordani, amelyet eddig még ritkán viseltél. Például egyik nap viselj pirosat (vagy annak árnyalatait), másnap pedig zöldet. Figyeld meg a nap folyamán a hangulatot, az esetleges új érzeteit, és vonj le következtetést, hogy melyik szín hogyan hat a Te egyéni világodra.

A tudatosságod erősítheted, ha váltakozva hordasz egy új színt, majd egy megszokottat. Hasonlítsd össze a két szín viselete által keltett hangulatod. Figyeld meg az árnyalatokat is!

A megfigyelési eredményeidről írj naplót vagy jegyezd meg azokat, és oszd meg velünk!

További színekről a következő hasonló témájú bejegyzéseinkben találsz.

Ha tetszik ez a bejegyzés, akkor a következő is fog. 🙂 Kövesd a blogunkat és nyomj egy like-ot a Facebook oldalunkat.

Hashtags: stresszoldás, színterápia

FreshUp Ági

Ahogy a Hold is állandóan változik, úgy a te energiád is, azonban hiszem, hogy mindenki képes megtalálni az egyensúlyát, amelyben boldogságot, nyugalmat és egyben tettre kész energiát érez. Közel 2000 tartott jógaóra tapasztalatával és YA-RYT 500 órás nemzetközi jógaokatóként vezetem a saját alkotásom, a Fresh Up Zone studiót Bécsben. Fontos szempont számomra a helyes kivitelezés, a rendszeresség és a fejlődés. A hatha alapú óráimon gyakran találkozhatsz anatómiai fókusszal, flow, yin és elemekkel, és kedvelem a fordított és egyensúlyozó testhelyzeteket. Jóga filozófiám …

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

JógaMindennap - 2022.

Kérdésed van? Írj nekünk!

Bejelentkezem

Elfelejtetted a jelszvad?