Svadhyaya – a benned rejlő belső hang

Szerző: FreshUp Ági (RYT 500)| Kategória: Élj

A benned rejlő legjobb lehetőségek kibontakoztatásának az alapja az önmagad megfigyelésével és megismerésével szerzett tapasztalatokban rejlik. Megváltoztatja a látásmódodat az egész testedre, lelkedre vonatkozóan.

Svadhyaya (ejtsd: szvádjája) önképzés, önmagad tanulmányozása.  Patanjali negyedik nijamája, irányelve. Hagyomány szerint a spirituális irodalom tanulmányozását jelenti annak érdekében, hogy közelebb kerülj a békesség, a megvilágosodás felé vagy a tökéletesség felé. Önképzést azonban nemcsak a külső forrásokra bízva magunkat tudjuk végezni, hanem könyvek és tudományos ismeretek nélkül is. A bölcs, önmagad tudója te magad vagy! Figyeld magad, és ahogy nő a testtudatosságod észreveszed, ahogyan fejlődsz, érezni fogod, hogy mi az, amire szükséged van. Az önképzés ezen formáját befelé figyelésnek nevezzük. Nézz szembe magaddal, és belülről várd a választ.

Az önképzés ÖNmagad finomhangolása
A jógában az önképzés, azaz önmagad tanulmányozása aktív, folyamatos, és nem az elolvasott könyvek vagy  megszerzett tudáson alapul. Az önképzésnek ez a formája nem a puszta információk magadba fogadását jelenti, nem kívülről jön és nem is kifelé szól. Ne azért képezd magad, hogy azt kifelé mutatni tudd, hanem azért, mert az téged szolgál. Általa ismered meg magad jobban, és tudsz az élet minden helyzetében könnyeben egyensúlyban maradni, megtartani a higgadtságod. Az önképzés tehát ÖNmagad finomhangolása. Értéked és biztonságod sokkal inkább az önmagaddal való mély kapcsolatból ered, minthogy a téged körülvevő tárgyaktól vagy tárgyi tudásból. Itt a különbség a tudós és a bölcs között. Bár a tudós is megfigyel, elmélyed egy rendszer, szervezet vagy fizikai test működésében, a bölcs azonban önmagában mélyed el.

Svadhyaya – a benned rejlő belső hang 2 – Jóga Mindennap

“99 % gyakorlat, és 1 % elmélet”
Azoktól a saját tapasztalatoktól leszel értékes és mások szemében hiteles ember, ha amit mondasz, személyes élményeden alapul, és nem mások dolgait (akár amit a tévében, rádióban hallassz) adod tovább. A jóga azt mondja, 99 % gyakorlat, és 1 % elmélet. És milyen igaz, hiszen az éles helyzetekben megfigyelve magad tudsz a legtöbbet tanulni magadról. Tehát tapasztalj, és ne a mások ismereteire alapozva élj, mert az elvárásokat támaszt benned, és meggátol abban, hogy szabadnak érezd magad. Ugyanide tartozik az önmagad iránti elvárás. Minél nagyobb az elvárásod magad iránt, annál torzabb módon éled meg az önmagad megfigyelését. Engedd el a tökélettessé válás iránti igényedet, és ugyancsak engedd el a másoknak való megfelelés iránti kényszerérzeted. A jógagyakorlásod az életed kicsiben.

A szvádjája a benned rejlő legjobb lehetőségek kibontakoztatásának az alapja. Megváltoztatja a látásmódodat az egész testedre, lelkedre vonatkozóan. Nem véletlen tendencia, hogy a jógaóráimon a tanítványok élete egy idő után új ösvényre vezet. Könnyebben váltanak elvágva a régi, már akadozó szálakat, amikben egy ideje már nem érzik jól magukat, és magabiztosabban lépnek bele az újba, akkor is ha azt még nem látják merre vezet.

Belső hang vs. ego
A jóga megtanít figyelni önmagadra és arra a bizonyos belső hangra hallgatni. A belső hang azonban nem az ego. Nagyon is nem! Az ego a külsőségek alapján vezérel téged, ítélkezik és gyakran mohó, versengő. A belső hangod olyan, mintha a saját édesanyád lennél, aki ösztönösen a legjobbat akarja neked. Bátorít, ha kell és enged cselekedni, hogy tapasztalj.

Svadhyaya a gyakorlatban
A legjobb gyakorlatok az önmegfigyelésre a pránájama-, azaz a légzőgyakorlatok, és a meditációt előkészítő gyakorlatok. A mélyülő légzés segít befelé figyelni. (Fejleszd az önmegfigyelésed az alábbi videóval.) Figyelni az aprócska pici jeleket a testedben. Mélyülj el például egy pillanatra étkezés előtt, majd utána. Ha ezt beépíted a mindennapjaidba, képes leszel automatikusan  fogni a tested jelzését.

Érzetfigyelés vagy élvezet figyelés?
Nem kell fogyókúra, sem pedig más által meghatározott étrend. Például a vegán vagy vegetáriánus étkezés egyik alapja – ha nem tudatos döntés alapján kötelezted el magad az állati termékek nem fogyasztása mellett – akkor ez. Egyszerű tudatos megfigyelelése a testednek, hogy mi esik jól, mi nem. Tudod, itt most sokan mondják, hogy de nekem a fél csirke sült krumplival esik jól. ? Az érzetmegfigyelés azonban túlmutat az ízek világán. Milyen vagy étkezés után fél órával, 1-2-3 órával. Milyen az energiaszinted, a kedved, mikor leszel újra éhes, mennyire maradsz higgadt vagy csattansz fel? És még sorolhatnám.

Önmegfigyelés yin jógával
További gyakorlati lehetőség az önfigyelésre a yin jóga. Egy yin jóga órán a hosszan, három akár négy percig is kitartott, mozdulatlan pózok tökéletes lehetőséget adnak neked arra, hogy figyeld önmagad, a rezdülésed. Van, hogy kiszállnál, kiugarnál egy pózból. A fizikai kellemetlenség, a komfort zónádon kívüli szituáció, tartani egy pózt, akkor is amikor a kisördög megkérdőjelezi, hogy ezt most miért kell neked, no, ez az ego. Könnyen közbeszólhat, folyamatosan duruzsol, de megfelelő fegyelemmel (előző cikk: Tapasz – a változás tüze) elcsendesítheted azt, és ekkor jutnak felszínre a tested valós jelzései és az érzeteid. Az ego a tökéletességre törekszik, a belső békéd pedig a jó érzésre.

A különbség, hogy a tökéletességre vágyás félrevezető, sosem éred el, és mindig csak a jövőbe és a csalódottságba húz. Az egyszerű jó érzés a jelenre vonatkozik; úgy van jó, ahogy van. Csak legyen. ?

Ha mersz elmélyülni magadban, megnyitod a szíved
Amikor a szvádjája aktív része a mindennapjaidnak és a tudatosságod része, öröm és könnyedség támad fel benned. Ha mersz elmélyülni magadban, megnyitod a szíved önmagad szeretete előtt (Self Love) és jobban hiszel önmagadban. A jóga segít ezen az úton is téged.

A jógafilozófia bemutatását a saját szemüvegemmel nézve folytatódik. Olvasd el a többit is:

Saucha – tisztánlátás

Santosha – elégedettség

Tapas – belső tűz

 

Hashtags: featured, jógafilozófia, svadyaya, önképzés, önmegfigyelés

FreshUp Ági

Ahogy a Hold is állandóan változik, úgy a te energiád is, azonban hiszem, hogy mindenki képes megtalálni az egyensúlyát, amelyben boldogságot, nyugalmat és egyben tettre kész energiát érez. Közel 2000 tartott jógaóra tapasztalatával és YA-RYT 500 órás nemzetközi jógaokatóként vezetem a saját alkotásom, a Fresh Up Zone studiót Bécsben. Fontos szempont számomra a helyes kivitelezés, a rendszeresség és a fejlődés. A hatha alapú óráimon gyakran találkozhatsz anatómiai fókusszal, flow, yin és elemekkel, és kedvelem a fordított és egyensúlyozó testhelyzeteket. Jóga filozófiám …

1 Hozzászólás
  1. Csikai Gergely 3 év ago

    Namaste!

    Örömmel hallgattam a belső hangodat (az írásodon keresztül) 😉 Tetszik (az írás)! Én is meditációval és mantrázással jutottam közelebb a belső hangomhoz, mindenki hangjához, “A Hanghoz”! Hari Om

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

JógaMindennap - 2022.

Kérdésed van? Írj nekünk!

Bejelentkezem

Elfelejtetted a jelszvad?