Santosha – Az élet mozgatórugója

Szerző: FreshUp Ági (RYT 500)| Kategória: Élj

Mikor voltál utoljára elégedett? Elégedett magaddal, a teljesítményeddel, a körülményekkel, amit te magad teremtettél?

Az élet mozgatórugója – santosha

Az elégedettség érzése nem vitás, hogy hatalmas mozgató erővel bír. Minden, amit nap mint nap teszel, azért teszed, hogy elégedetté válj, de valójában meg is éled az elégedettséget vagy már rohansz is a következő célod felé? A célok a jövőbe mutatnak, az elégedettséget pedig csak a jelenben tudod megélni. A jelenben. Most. Elégedett vagy?

“Majd ha piros hó esik” Rohanás a jövőbe – Rohanás a jövőbe

Légy őszinte most magadhoz. Az emberek, mi – te is! – valamiért mindig a jövőben akarnak elégedettek lenni. “Majd ha levizsgáztam. Majd ha lesz munkám. Majd ha több pénzem lesz. Majd ha nagyobb házba költözöm. Majd ha megtaláltam életem párját. Majd ha nyugdíjas leszek… akkor leszek igazán boldog.” stb. Majd ha piros hó esik! Sose leszel igazán elégedett, ha mindig a jövőre vizualizálod a dolgokat!

Elégedettség az életedben és a jógafilozófiában, santosha – Jóga Mindennap Magazin

Idősíkok -hol élsz?
A jelenben mindig valami többre és a jövőre törekszünk ahelyett, hogy megállnánk egy pillanatra, és körülnéznénk, hogy milyen értékeink vannak éppen most az életünkben. Sokszor kulturális és történelmi vagy családi magyarázatot is keresünk és találunk is arra, hogy miért van kisebbségi érzésünk, miért érezzük magunkat kevésbé boldognak, kevesebbnek, és hogy a jövőben ez majd másként lesz. Nem. Nem lesz, ha ma nem tudsz boldogságot érezni, akkor a jövőben mi változna?! A jövő nem biztos, a ma a biztos. Jellegzetes az a társadalmi nyomás is, hogy ha kimutatod, hogy boldog vagy éppen most, akkor “szerencsés vagy, neked könnyű,…” stb. jelzőket kapsz, hogy megkérdőjelezzék a jelen állapotod. Légy erős, és csak a saját érzéseidre figyelj! Ne hagyd magad kibillenteni az egyensúlyodból!

A boldogság a jelen pillanat tudatossága
A jógában alapfilozófia a santosha (ejtsd: szantósa), amelyet anno Patanjali, a jóga atyjának nevezett mester fogalmazott meg. Azt mondja, a santosha olyan irányelv, amit csak te magad tudsz megteremteni, és csak te magadtól tehed függővé. Valljuk be ez egy tanult magatartásforma, amit bizony el kell sajátítanod. Ha sikerül elsajátítanod ezt a hozzáállást, akkor hatalmas örömben és boldogságban lesz részed. De miért ne sikerülne? A boldogság érzése mindig a jelen pillanat szépségének felismeréséből származik; nem lehet a múltban, sem a jövőben átélni. Az érzés a jelen pillanatban van.

Santosha vagy samtosha: szanszkrit szó, jelentése teljes megelégedettség, elégedettnek érezni magad. Összetett szó. A “san” vagy “sam” jelentése teljes, teljesen, “tosha” jelentése elégedettség, elfogadás. A santosha tehát teljes elégedettséget jelent a külső körülményektől függetlenül. Egyike a nijamanak, amely a jóga második ága a nyolcból.

Ez az elégedettség azonban nem azonos a beletörődéssel, a behódolással, a nemtörődömséggel, a hanyagsággal. A szantósa nem egy “minden jó, ahogy van”, “nem teszek a dolgokért semmit” hozzáállás, mindinkább elfogadni azt, ami van, és innen lépni tovább. A jógi gondolatban, szóban és tettben elköteleztt a fejlesztő változás támogatására, amely fokozza minden érző teremtmény jó közérzetét ezen a bolygón. A megelégedettség tehát a beletörődés nélkül elfogadást jelenti.

Az elégettség egy olyan látásmódból ered, amikor megszűnik a kötődésed az irányítás, a hatalom és a helyeslés iránti igényedhez. A szantósa tehát a biztonságtól, az érzékektől és a hatalomtól függés hiányát jelenti. Egy olyan látásmód, amikor a tudat egyenlőnek érzékel minden létformát. A tudat abszolút kiegyensúlyozottságát az teremti meg például, amikor a szeretteidet, a rokonaidat, a barátaidat, a közömböst, az idegent és az ellenségeket is részrehajlás nélkül szemléled, amikor a tudatod már nem érzékeli a nagy ellentéteket – szép és csúnya, a meleg és hideg, az öröm és a bánat közti különbségeket, legalábbis nem hagyod, hogy a szubjektív dolgok kihassanak az aktuális hangulatodra.

Santosha – elégedettség a jógafilozófiában és a saját életedben

Hogyan tudod elsajátítani a szántóshát?
A megelégedettséget tudatosan művelnünk kell. Először jön az elhatározás, utána pedig a mindennapi gyakorlás. Tanulj meg a jelenben élni, észrevenni a hangulatodat befolyásoló tényezőket. A jóga kiváló erre.

A belső nyugalom és megelégedettség akkor alakul ki, ha a tudatod lángja nem inog meg, nem libeg-lobog. Stabil vagy és kiegyensúlyozott. Ez maga a jógikus állapot. A jóga rendszeres gyakorlásával megtanulhatod a jelen tudatosság állapotát gyakorolni, megélni. Oly sokszor hallottad már azt a kifejezést, hogy “légy tudatos”! Mondani ugyan könnyebb, de e szerint élni sem lehetetlen. A jógagyakorlás segít a jelen megélésében, emeli a tudatosságod és erősít mentálisan, amely alapfeltétele annak, hogy a tudatodra ható impulzusok által függetlenítsd magad. Amikor már nem hagyod, hogy a tudatodat kizökkentsék a zavaró körülmények (a csitta-vrittik), akkor megnyílik egy új dimenzió előtted. Általánosodik a mindennapjaidban a belső nyugalom és a boldogság érzése. A jóga gyakorlásával megtanulod elcsendesíteni az elmédet és az érzékelésedet megzavaró mentális zűrzavart, amely megingatja az elégedettséged – és mennyi ilyen impulzust kapsz nap, mint nap, igaz!?

A világ mindig olyan, amilyennek látjuk
A jógi akkor tapasztalja meg az igazi szantóshát, amikor a tudata többé már nem érzi kiszolgáltatottnak magát a világ dolgaitól, amikor nem a teremtett világ dolgai határozzák meg a hangulatát, hanem “csak” éber szemlélője azoknak. A megelégedettség tehát egy olyan létállapotot tükröz, amelyben a békéd független a szituációktól és a körülötted zajló történésektől.

Jó santosha-gyakorlást kívánok!

Írd meg a tapasztalataid és a véleményed, te hogyan élet meg a magad a szantósáját?

Hashtags: elégedettség, featured, jelen, jógafilozófia, jógával, légy tudatos, santosha, szantósa

FreshUp Ági

Ahogy a Hold is állandóan változik, úgy a te energiád is, azonban hiszem, hogy mindenki képes megtalálni az egyensúlyát, amelyben boldogságot, nyugalmat és egyben tettre kész energiát érez. Közel 2000 tartott jógaóra tapasztalatával és YA-RYT 500 órás nemzetközi jógaokatóként vezetem a saját alkotásom, a Fresh Up Zone studiót Bécsben. Fontos szempont számomra a helyes kivitelezés, a rendszeresség és a fejlődés. A hatha alapú óráimon gyakran találkozhatsz anatómiai fókusszal, flow, yin és elemekkel, és kedvelem a fordított és egyensúlyozó testhelyzeteket. Jóga filozófiám …

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

JógaMindennap - 2022.

Kérdésed van? Írj nekünk!

Bejelentkezem

Elfelejtetted a jelszvad?