Miért misztikus a 108?

108 napüdvözlet közös gyakorlás okt. 30 - Jóga Mindennap cover

Szerző: FreshUp Ági (RYT 500)| Kategória: Mozogj, Élj

“Számomra a 108 már rég nem a kihívásról szól, hanem arról a határtalan flow érzésről, amely elárasztja szívemet és lelkemet. A 108 után pedig mérhetetlen szeretet kerekedik felül bennem.”

A keleti hagyományban akad egy szám, amelyet valami misztikum leng körbe. Ez a 108. Az indiai kultúrában például ismert, hogy Shiva táncában 108 olyan mozdulat és gesztus lelhető fel, amely valamely jógaászanát tükrözi A mala füzérre 108 gyöngy van felfűzve. A jógában a jeles napokon 108-szor végzünk napüdvözletet vagy ilyen ismétlésszámban gyakorlatsort. A mantrázás hagyományában egy adott mantra gyógyító, felszabadító ereje a 108-szori ismétléssel zengetve teljesedik ki.

Pránájáma – légzőgyakorlok – végzésekor a 108-szor ismételt technika lelassítja az elmét és felszabítja azt a berögzött kötöttségek alól. A védikus – indiai szent – iratok szerint az emberi fizikai és szubtilis testben 72.000 nádi, azaz energiacsatorna fut, amelyből 108 nádi alkotja a fő csatornákat. Az emberi testben 108 marmapont található.

Más kultúrákban is megtalálható a 108. Az egyes buddhista tradíciók 108 leborulást végeznek. Az india védikus irodalom, az Upanisádok közül 108-at tartanak számon. A hinduizmusban minden istenségnek 108 neve van, de a kínai harcművészetben, az iszlám vallásban és a hindu mitológiában is feltűnik ez a szám.

A 108 jelentése az emberi tulajdonságok síkjában. Más felfogásban úgy tartják, hogy az ember érzéseinek száma 108, amelyeket az ember sorra feldolgoz élete során, és végig megy azokon, hogy elérje lelki fejlődésének legfensőbb fokát. Egyes hit szerint a 108 3-szor 36-ra osztható, amely a múlttal, a jelennel és jövővel kapcsolatos. Mások úgy tartják hogy az ember 54 jó és 54 rossz tulajdonsággal rendelkezik.

108 a végtelenség jelképe – A nyolcas szám a matematikában a végtelenség jelképe, de hasonlóan értelmezhető a nulla véget nem érő íve, valamint az egyes, amit ha egyszerű rovással írunk, akkor az aluról felfele irányuló vonal is értelmezehtő a végtelenből a végtelenbe tartó részleteként.

Az egzakt tudományokban is megtalálható a 108. A modern kori csillagászat megerősítette a régiek megállapításait, miszerint a Nap átmérője 108-szor nagyobb, mint a Földé, a Hold átmérője pedig 108-szor kisebb a Földétől. A Föld e két bolygó közötti távolságai 108-cal oszthatók. Az asztrológiában 12 csillajegy létezik, míg 7 bolygó és a Holdnak 2 fázisa van. E számok szorzata, a 12 és a 9 összesen 108-at tesz ki.

108  a gyakorlatban. A jógában a hagyomány szerint végzett 108 gyakorlást 9-szer végzett 12 kör alkotja. Egy kör pedig 12 mozdulatból áll. Klasszikusan kavicsokat vagy gyöngyöket rakosgatnak át vagy bele egy dobozba minden kör végén, így biztosítva a gyakorlókat a 108 teljesítéséről, és kivédve a 108-at vezető tanító hibázási lehetősét. Engem a studióban 8 x 12 márvány, a tenger által finomra csiszolt kavics és 1 x 12 vulkáni eredetű, bazalt kavics segít a számolásban, amit Görögországról és Izlandról hoztam. Ismeretes a tenger energiájának természetes ereje, így mindig örömmel veszem őket elő és rendezgetem azokat.

A jógahagyomány szerint gyakorlásunkat 108 napüdvözlettel indítjuk új évben, amellyel elmélyítjük és útjára engedjük a célkitűzéseinket, valamint hasonlóan teszünk az úgy nevezett 10 milliószoros napok alkalmával, amelyet “nagy” Buddha napokként tartanak számon. E napokról azt tartják, hogy minden energia (mert minden energia) 10 milliószor erővel hat vissza ránk. Ezért érdemes odafigyelni ezeken a napokon a gondolatainkra, beleértve azt is, hogy másokról mit gondolunk és mit kívánunk másoknak – illetve hova kívánjuk őket. 😉 A jóga egyébként a saját önvalónkkal való foglalkozásban látja a változást, így e napok kiválóak arra, hogy teremts magadnak jót, bőséget, kitartást, erőt, gyógyulást, szeretetet, békét, és minden olyat, ami  téged, magadat visz előrébb.

Elengedés, új teremtése, erő továbbítása

Tapasztalatom és saját gyakorlásom alapján elmondhatom, hogy a 108 gyakorlás remek lehetőséget ad a elengedésre, hisz a teljesítése rengeteg erőt ad nemcsak a fizikai testben, de annál inkább a mentális teredben. Amikor valami újdonságba vágok vagy változást indítok el, akkor is a 108-ban merítek erőt.

108 Napüdvözlet a tetőn - FreshUp - Jóga Mindennap

108 Napüdvözlet a tetőn, a szabadban – FreshUp – Jóga Mindennap

108 közösen

“Számomra a 108 már rég nem a kihívásról szól, hanem arról a határtalan flow érzésről, amely elárasztja szívemet és lelkemet. A 108 után pedig mérhetetlen szeretet kerekedik felül bennem.” /FreshUp Ági/

A 108 gyakorlása végezhető egyedül is, azonban közös erővel, másokkal összefogva, csapatban sokkal nagyobb motivációt ad, és bizony átlendít azon a bizonyos holtponton, ami szinte mindenkit utolér a gyakolás során. A közös gyakorlás során olyan energiák szabdulnak fel, ami extra energiát, ragyogást, boldogságot sugároznak. Nem véletlen tehát, hogy minden 108 gyakorlás után ragyogó arcokat látok a studióban. Ha még nem próbáltad, ajánlom ezt a kihívást, hogy tapasztald meg magad.

A 108 gyakorlatsor jógaoktatóktól és jógastudióktól függően eltérő lehet, így tájékozódj előre, hogy mire számítsd, hisz fizaika erőre is szükséged lesz hozzá. Ha még nem mersz belevágni, akkor is csatlakozhatsz, mert bármikor belepihenhetsz (engedd meg magadnak a tested jelzéseire hallgatni), illetve a 108 mantrázás vagy légzés végzése mindenkire hat és felemelőleg hat. A 108 gyakorlást mozgó meditációnak is hívják, és a közös gyakorlás alatt olyan lendülettel haladsz az együttmozgás áramlatában, hogy elképzelhető, hogy csak azon kapod magad egyszercsak, hogy teljesítetett.

A Jóga Mindennap által október 30-án képviselt 108 gyakorlatsor elemeit itt tudod megtekinteni és ízelítőül megnézi pár korábbi eseményt. Csatlakozz hozzánk a közös gyakorlásra, ami élőben lesz közvetítve, így otthon is elvégezheted vagy keresd fel a hozzád közelebb eső jógastudiót.

Hashtags: Napüdvözlet, asztrológia, gyakorlás, hagyomány, jelentés, jeles nap, jóga, keleti hagyomány, mantra, mitológia, namaskar, sun salutation, surya, tízmilliószoros nap, 108

FreshUp Ági

Ahogy a Hold is állandóan változik, úgy a te energiád is, azonban hiszem, hogy mindenki képes megtalálni az egyensúlyát, amelyben boldogságot, nyugalmat és egyben tettre kész energiát érez. Közel 2000 tartott jógaóra tapasztalatával és YA-RYT 500 órás nemzetközi jógaokatóként vezetem a saját alkotásom, a Fresh Up Zone studiót Bécsben. Fontos szempont számomra a helyes kivitelezés, a rendszeresség és a fejlődés. A hatha alapú óráimon gyakran találkozhatsz anatómiai fókusszal, flow, yin és elemekkel, és kedvelem a fordított és egyensúlyozó testhelyzeteket. Jóga filozófiám …

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

JógaMindennap - 2022.

Kérdésed van? Írj nekünk!

Bejelentkezem

Elfelejtetted a jelszvad?