Tapasz – a változás “tüze”

Szerző: FreshUp Ági (RYT 500)| Kategória: Egyéb, Mozogj, Élj

Képzeld el, szeretnél változtatni a napi testmozgásodra vonatkozóan, eljárni mondjuk rendszeresen jógázni vagy beépíteni a mindennapjaidba a meditációt. Ahhoz, hogy egy új dologból szokást faragj és az életed része legyen, kitartásra és akaraterőre van szükséged. Ez a “tapasz”.

Volt-e már olyan, hogy olyat ejtettél ki a szádon, amelyet megbántál? A józan eszedet felülmúlták az érzelmeid, és elragadtattad magad, csúnyán szóltál. Ez a “tapasz” hiányát mutatja.
“tapasz” jelentése nem más, mint tűz, égni, emészteni, hővel emészteni. Átvitt értelemben tudatos erőfeszítést/döntést/lemondást jelent valamely határozott életcél elérés érdekében, ami megtisztulást, önfegyelmet és kitartást követel. Szokták ezért az alábbiakkal is azonosítani “önuralom” és “önfegyelem”.
Mi kell ahhoz, hogy változhass? 
Gondolj csak bele, melyik rossz szokásodon változtatnál igazán? Minek kapcsán futsz újra és újra bele ugyanazokba az esetekbe? (pl. elalszol, elkésel?)  Ha valaha is érezted magad megrekedve, akkor az első dolog, amit számba kell venned, hogy tényleg, de tényleg megtettél-e mindent, hogy működjön? Elég kitartó voltál-e? Hol gyengült meg vagy maradt el a belőled áradó “tapasz”?
A jellemünk fejlesztése, az értékrendünk alakítása, az értékrendünknek megfelelő cselekedet, és tudatosságunk fejlesztése tapaszgyakorlatként fogható fel.

Tapasz, gyakorolj minden nap – Jóga Mindennap

 

Hogyan tudod erősíteni a benned szunnyadó “tapaszt”?
A “tapaszt”, azaz az önuralmadat használod, amikor valamit rendszeresen csinálsz legyen szó bármiről, minden nap – ugyanabban az időben. Ilyen például szó arról, amikor a jógagyakorlásodat – a meditációt is beleértve – beilleszted a hétköznapjaidba, rendszeresen időt és energiát áldozol rá, korán kelsz vagy messzire utazol érte. “Tapasz”, vagyis lemondás az is, ha a jógaórád miatt lemondasz egy érdekesnek ígérkező programot vagy egy kiadós vacsorát. A “tapasz”-, önuralom tüzének segítségével tudsz megújulni, és újra és újra lelkesedéssel, belső tűzzel, fegyelemmel, önuralommal végezni az egyes tevékenységeket. A “tapaszt”, az akaraterőd használod, amikor célokat tűzöl ki és ezeket szem előtt tartva kitartóan, újra meg újra gyakorolsz egy nehéz ászanát egészen addig, amíg meg nem tanulod. A kudarcok nem tántorítanak el, éppen ellenkezőleg, a tapasz segítségével új erőt merítesz a gyakorláshoz, és ez az élet bármely területére igaz.

A táplálkozásnál a “tapaszt”, az érzékek uralását úgy tudod gyakorolni, ha vigyázol arra, hogy az evés ne elsősorban az érzékek kielégítését, hanem tested egészséges táplálását szolgálja. A tapasz, a tűz a tápanyagok és a méreganyagok emésztéséért is felelős. Az egészséges belső tűz minden szennyeződést át tud alakítani. A benned található erő, minden lelki sérülést is át tud alakítani.

A tapasznak három fajtája van. Vonatkozhat a testre, a beszédre és az elmére. A test tapaszát az önmegtartóztatás és az erőszakmentesség alkotja. A beszéd tapasza abban áll, hogy nem használunk bántó szavakat, és nem mondunk rosszat senkire. Az elme tapasza pedig egy olyan szellemi beállítottság kifejezését jelenti, amelynek révén örömben és bánatban egyaránt nyugodtnak és kiegyensúlyozottak maradunk, s megőrizzük önfegyelmünket.

Megállni is tudni kell! 
A “tapasz” yang tulajdonságú, tudj tehát lazítani. Kerüld a végleteket! Semmit ne vigyél túlzásba, mert a felfokozott “tűz” kiéget vagy robban. A mai világunkban az egyre gyakoribb “burnout” szindróma, azaz kiégés a munkáddal vagy bármi mással kapcsolatban, a tapasz túlzott mértékét jelenti. Fel kell ismerned, amikor a túlzott mértékű tapasz már gátol vagy megbetegít. Ehhez rendszeres önvizsgálat és önmagaddal szembeni őszinteségre van szükséged. Ha már valamiben nem találod az örömöd, az elégedettséged, akkor állj meg, adj időt a pihenésnek, az érzéseidnek, a lelked üzenetének megérkezésére.
A boldogság belülről árad. Most.
Hogy elkerüld a kiégést, az undort, az elfordulást, tartsd szem előtt a többi jógikus irányelvet is, mint például az elégedettséget, a szantósát, amelyet a jóga atyja Patanjali fogalmazott meg. Légy elégedett az aktuális helyzeteddel, önmaaddal, és tekints erre mint jó kiindulási alapra, találj elégedettséget abban, amit csinálsz. Vezéreljenek a tiszta gondolatok és szándékok. A szantósát együtt alkalmazva a tapasz irányelvével és jóga örökkön örökké hangsúlyozott jelen tudatossággal megtapasztalhatod az igazi boldogságot. Mert a boldogság belülről árad, belőled fakad, ebben a pillanatban és nem holnap!
A jógi a rendszeres jógagyakorlással a harmóniára törekszik, és ha ki is billen, hamar visszatér a kiegyensúlyozottságába. A jógi a “tapasz” segítségével fejleszti erőssé testét, elméjét és jellemét. Rajta keresztül bátorságra, bölcsességre és egyszerűségre tesz szert, s rajta keresztül becsületessé és egyenessé válik.

Tapasz – a változás “tüze – Jóga Minden Nap

Hashtags: belső erő, egyensúly, jóga filozófia, jógázz, tapasz, tűz

FreshUp Ági

Ahogy a Hold is állandóan változik, úgy a te energiád is, azonban hiszem, hogy mindenki képes megtalálni az egyensúlyát, amelyben boldogságot, nyugalmat és egyben tettre kész energiát érez. Közel 2000 tartott jógaóra tapasztalatával és YA-RYT 500 órás nemzetközi jógaokatóként vezetem a saját alkotásom, a Fresh Up Zone studiót Bécsben. Fontos szempont számomra a helyes kivitelezés, a rendszeresség és a fejlődés. A hatha alapú óráimon gyakran találkozhatsz anatómiai fókusszal, flow, yin és elemekkel, és kedvelem a fordított és egyensúlyozó testhelyzeteket. Jóga filozófiám …

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

JógaMindennap - 2022.

Kérdésed van? Írj nekünk!

Bejelentkezem

Elfelejtetted a jelszvad?