Egészséges és boldog kismamának lenni – 1.rész

Szerző: FreshUp Ági (RYT 500)| Kategória: Mozogj

Az egészséges test életünk minden szakaszában alapvető fontosságú. Jó egészségről (erős immunrendszerről) akkor beszélhetünk, ha az energiáink – mind a yang és yin típusúak – egyensúlyban vannak. Ilyen esetben az energiák akadály nélkül áramlanak a testünkben, táplálva minden létfontosságú szervünket gyógyító energiával, jó közérzetet biztosítva.

 

Meghökkentő,
hogy ez az ideális állapot a magzati korban áll fenn a leginkább, amikor az anya fizikálisan és mentálisan is óvja, védi a babáját. (Itt jön a kérdés, hogy milyen az anya egészségi állapota.) A születésünk után ez a védő, belső kapcsolat megszűnik, a testnek magának kell leküzdenie a külvilágtól kapott impulzusok negatív hatásait. Szerencsés az, akinek gyerek- és kamaszkorban megerősödött az immunrendszere, de a felnőtté válással, a munkahely választással, a felnőtt lét mindennapi stresszel járó behatásaival beindul egy “gyengítő”, immunrendszert folyamatosan próbára tevő folyamat, amire csak annyit mondanak az emberek, hogy “korral jár”. És mi, nők, ebben az életszakaszban érünk meg arra, hogy babát vállaljunk! Nagyon fontos, hogy milyen egészségi (energetikai) és mentális állapotban sikerült a baba foganása, de tekintsünk tovább, hogy mit tehetsz ha már összejött, és ott fejlődik és növekszik benned az az aprócska kis “babszem”.

Egészséges kismamának lenni – Jóga Mindennap Magazin

Amikor boldog vagy és elégedett (hiv.: santosha), akkor olyan pozitív energiát termelsz magadban, amely beindítja az energiáramlásod, táplálja a belső szerveid és támogatja a babád feljődését. De mi van akkor, amikor ez nem így van? Természetes, hogy veled is megtörténik, hogy rossz a kedved, lehangolt vagy, aggasztó gondolataid támadnak, kétségbeesett képek jelennek meg előtted a változó tested kapcsán, és majd a rád váró non-stop anyasággal járó feladatok elvégzéséről, sorolhatnánk. Az ilyen irányú gondolatok természetesek, de te döntöd el, hogy meddig hagyod magad alárendelni ezeknek. Minden gondolat a múltra vagy a jövőre mutat, kismamaság idején inkább a jövőidőre tolódik el. Állj meg, tanulj meg a jelenben maradni! Ha megtanulod a jelent megélni, és mihamarabb visszazökkenni ha kibillenél, akkor érezhetően harmonikusabban érzed magad a mindennapok során. És valljuk be, ez a technika, a jelen megélése a szülési folyamatokban is nagyon nagy hasznodra válik majd!

A jelen tudatosság fejlesztése és az energetikai egyensúly megteremtése, fokozása. Ez a kismama jógaóráimnak a fő fókusza.
A tudatosság fejlesztése erősíti a bensőséges kapcsolat megteremtését a babáddal. A légzőgyakorlatok hatékonyabbá teszik a levegővételt, így több energiád jut a baba fejlődésével járó energiaigényes folyamatokra, te pedig kevésbé fáradsz el. A fizikai tested átmozgatásával járó gyakorlatok után felfrissülve érezd magad, és ebben a kellemes élményben a babád is részedül. A jógaórák során olyan gyakorlatokat végzünk, amelyek azokat az izmokat erősítik, illetve tartják karban, amelyekre szükséged van a baba kihordásánál, és majd a szülésnél. Csípőnyitó, comb-, karerősítő, gerinc rugalmasságát fokozó és egyensúlyt javító gyakorlatok.

 

A rendszeres kismama jóga hatásai a szülésen túlra mutat. A jól karbantartott test nem felejt! A szülés utáni regenálódási idő lerövidül, és gyorsabban végbemennek a regenerációs folyamatok.

 

A következő kismamás cikkemben tovább írok a kismama jóga áldásos hatásairól (a kismamás tünetek enyhítéséről, a mentális nyugalom és relaxáció hatásáról).

 

Hashtags: FreshUp Ági, Jóga Mindennap, kismama, santosha, várandós, élni szeretünk

FreshUp Ági

Ahogy a Hold is állandóan változik, úgy a te energiád is, azonban hiszem, hogy mindenki képes megtalálni az egyensúlyát, amelyben boldogságot, nyugalmat és egyben tettre kész energiát érez. Közel 2000 tartott jógaóra tapasztalatával és YA-RYT 500 órás nemzetközi jógaokatóként vezetem a saját alkotásom, a Fresh Up Zone studiót Bécsben. Fontos szempont számomra a helyes kivitelezés, a rendszeresség és a fejlődés. A hatha alapú óráimon gyakran találkozhatsz anatómiai fókusszal, flow, yin és elemekkel, és kedvelem a fordított és egyensúlyozó testhelyzeteket. Jóga filozófiám …

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

JógaMindennap - 2022.

Kérdésed van? Írj nekünk!

Bejelentkezem

Elfelejtetted a jelszvad?