A jógi tudja…

Szerző: FreshUp Ági (RYT 500)| Kategória: Egyéb, Élj

Mit tehet a “jóga embere”, ha másokat a jógáról hall beszélni?

Többnyire hidegen hagyja, mert úgy van vele, hogy a jóga hatását mindenkinek magának kell megtapasztalnia ahhoz, hogy értékelni tudja, mindaddig viszont fals képe van róla, bárki is beszél róla. Sőt, a jóga élménye egyéni, tehát nem alapozhatsz arra, hogy azért csinálod, mert a másik valamit megtapasztalt általa. Magadért tedd, magadért teszed. 

A jógi tudja, hogy a jóga mit ad neki, mit tesz vele nap mint nap, és mivé fejleszti emberi mivoltát, kvázi mit köszönhet a jóga gyakorlásának.

A jógi teljes magabiztossággal higgadt marad, mert tudja, hogy a jógagyakorlása megtanította arra, hogy megőrízze a belső békéjét ráadásul úgy, hogy nem minősít és von kérdőre másokat.

A jógi tudja, hogy neki milyen értékrendet adott a jóga, kijelentésével nem bánt meg másokat, gondolataival pedig önmagát sem ostorozza, hű az ahimsza elvéhez.

A jógi életmódjaként tekint a jógára; tudja az nem vallás. A jógastudiók (!) kapui bármiféle valláshoz és hovatartozásra való tekintet nélkül mindenki előtt nyitva állnak.  A jógaközösségekben mindenki egy, egyforma és mégis egyedi. Mindenki önmagáért gyakorol, a belső világának a megtisztításáért.

15 éve jógázom és egyre mélyebben tanulom, tanítom és élem nap mint nap az életvitelemmel. A jóga gyakorlásom által jutottam el arra az érzékenységi szintre, amellyel az emberek rezgéseit tudom érzékelni. Aki jó energiát sugároz, azzal beszélgetek, aki a receptoraimnak negatív energiát közvetít, kerülöm. Rég nem akarok senkit áttéríteni az én hitrenszeremre. Mindemellett a jóga olyan dimenziókat nyitott meg bennem, és amit a mindennapi gyakorlással tartok fenn, hogy képes vagyok nem emberi erőket is érzékelni (hívhatjuk szellemnek, angyalnak, égi erőknek, stb.) magam körül. Ezt hívom kapcsolódásnak, a szemnek láthatatlan energiákkal való kapcsolódásnak, amelyet megfelelő magabizossággal kezelek, mert képes vagyok a belső békémet felébreszteni, és tudom, hogy ami rajtunk kívülálló, csupán érezhető energia is a természet része és nem feltétlenül összeszövetkezett démonok hálója.

A jógázás folyamán egyensúlyba kerülök, amelyet magyarázhatok fiziológiás tényekkel is vagy csupán érzetem alapján is. Mindegy. Az azonban biztos, hogy egyben szellemi folyamat is zajlik, hisz a testem össze van kötve az elmémmel és a szellememmel. Tehát semmi gond, ha valaki csak pusztán testi célzattal jógázik, mert a jóga rendszeres gyakorlása megteszi automatikusan a hatását anélkül, hogy hinned kellene benne. A “gépezet” nem lök ki, ha nem kántálsz szankszritül és nem mész el reggeli 5:30-as meditációra. 

A jógi megtanulja nem minősíteni, pusztán tisztán látni önmagát, energiáját pedig nem fecsérli másokra, semmilyen kétkedő vagy tiltó gondolatokra. Ez a belső béke egyik kulcsa.

A jógának nincsen szüksége rábeszélésre, meggyőzésre, hívek toborzására. A jóga maga a tapasztalat útján hódít.

A jóga nem vallás. Van ugyan egy hitrendszere, de inkább nevezném kultúrának vagy szimplán életmódnak. India joggal lehet büszke, hogy a jóga gyökerei ott fészkelnek, és nem véletlen, hogy a világban emberek milliói sajátítják el a gyakorlatokat és élnek egészséges, minőségi életet általa. 

A jóga nem vallás! Abból a szempontból nevezhetjük vallásnak, hogy egy hitrendszert épít ki az embernek. Igen, kiépít és nem ad. A vallás ad egy konkrét hitet, a jóga gyakorlása az emberben egyéni hitet alakít ki. Ami lehet önön saját maga, egy felsőbb erő, vagy a felsőbb tudatosságunk, de lehet az Univerzum, Kozmosz vagy nevezhetjük bármi másnak. 

Tapasztalatom szerint – ismerve immár több ezer jógit – nagyobb hittel rendelkeznek, mint egy “átlagember” és mint sok vallást követő. A különbség abban rejlik, hogy magukban hisznek nem pedig egy külső forrásba vetik azt.

A jóga a szívet nyitja meg, ápolja a gyakorló intuicíóját és támogatja az egyén friss szellemiségét.

Namaste,

FreshUp Ági

Hashtags:

FreshUp Ági

Ahogy a Hold is állandóan változik, úgy a te energiád is, azonban hiszem, hogy mindenki képes megtalálni az egyensúlyát, amelyben boldogságot, nyugalmat és egyben tettre kész energiát érez. Közel 2000 tartott jógaóra tapasztalatával és YA-RYT 500 órás nemzetközi jógaokatóként vezetem a saját alkotásom, a Fresh Up Zone studiót Bécsben. Fontos szempont számomra a helyes kivitelezés, a rendszeresség és a fejlődés. A hatha alapú óráimon gyakran találkozhatsz anatómiai fókusszal, flow, yin és elemekkel, és kedvelem a fordított és egyensúlyozó testhelyzeteket. Jóga filozófiám …

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

JógaMindennap - 2022.

Kérdésed van? Írj nekünk!

Bejelentkezem

Elfelejtetted a jelszvad?