Saucha – “tisztánlátás”

Szerző: FreshUp Ági (RYT 500)| Kategória: Élj

Amilyen belül, olyan kívül. A tested nem más, mint a belső tested (szerveid), elméd, a lelked (érzelmeid) és az energiád fizikai tükre. Vajon mikor érzed magad nagyobb harmóniában? Ha csinos a külsőd vagy ha egyensúlyban van a belsőd? Bizony, bizony, biztosan tapasztaltad már, hogy a belsődből olyan energia áradt, amely feledtette veled a külsőd esetleg szépséghibáit.

Saucha (ejtsd: szaucsa) – tisztálkodás, tisztítás, de valójában “tisztán tartásnak” és “tisztán látásnak” szeretem nevezni. Neked milyen kép ugrik be a képzeletedbe, amikor azt a szót hallod, hogy tisztálkodás. Ugye nem csak a felületi, azaz a bőröd tisztítására gondolsz? Hol van a belső nagytakarítás?! Illetve ugyanúgy, mint az otthonod esetében, ahogy rendet raksz az életteredben nap, mint nap, hogyan teszel rendet a belső testedben nap mint nap? Nem szoktál a rend és a heti portörléssel, porszívózással a negyedéves, netán féléves nagytakarításra várni, igaz!? Hát akkor a belsőddel se várj addig! Minden nap szentelj gondolatokat és tetteket annak, hogy aznap is hozzájárulj az elméd és érzelmi világod tisztításához.

“A test a lélek temploma” – Mint ahogyan a ház fényét is emeli egy gondozott kert, úgy érzed te is jobban magad, ha ápolt és arányos a külsőd, de hiába használsz bármilyen külső eszközt, szert, krémet, ruházatot, stb., ha a belsőd nincs rendben. Tedd félre ezeket a “retusáló” eszközöket, és nézz mélyen önmagadba.

Amilyen belül, olyan kívül. A tested nem más, mint a belső tested (szerveid), elméd, a lelked (érzelmeid) és az energiád fizikai tükre. Vajon mikor érzed magad nagyobb harmóniában? Ha csinos a külsőd vagy ha egyensúlyban van a belsőd? Bizony, bizony, biztosan tapasztaltad már, hogy a belsődből olyan energia áradt, amely feledtette veled a külsőd esetleg szépséghibáit.

Akkor érzed magad harmóniában, ha a belső szerveid is egymással összhangban és harmóniában működnek. Mindezt a nyugalom, a belső békesség és a szeretet ereje táplálhatja, de valljuk be ez önmagában nem elegendő, főleg ha azok a bugyrok telítődnek. És mivel egy olyan világban élünk, ahol folyamatosan kapjuk az impulzusokat; nem lehet elmenekülni. Magunk tesszük ellenállóvá és erősítjük a testünk és lelkünk. Magadért csak te vagy felelős. Nem okolhatsz senkit, amiért megbetegedsz, még az időjárást sem. ?

Meditáció, gyakorlás, tisztulás, saucha – Jóga Mindennap Magazin

A szaucsa szintjei – Hogyan is tisztálkodhatsz belsőleg?

Haladjunk a fizikai szinttől egyre beljebb. Az izmokkal végzett tesmozgás (pl. futás, yang, dinamikus jóga) felfokozza az anyagcserét, amely felgyorsítja a salakanyagok kiválasztását és eltakarítását. Ennél mélyebb szintű az energetikai megközelítés (mint pl. a jóga) beindítva tetőtől talpig az energiád, amely éltető és gyógyító energia. Speciális technika, amely kifejezetten a meridiánok blokkoldására helyezi a hangsúlyt, ilyen a yin jóga és bizonyos masszázs fajták. A légzőgyakorlatok átszellőztetik a tüdőt, oxigénnel telítik a vért, és tisztítják az idegrendszert. Bizonyos pránájáma technikák úgy energizálják a tested, hogy erőtől és frissességtől duzzadsz majd. A vizualizációs technikák pedig bizonyítottan fájdalomcsillapító hatásúak. A jóga nidrával az alvásnál jobb minőségű pihentséget érhetsz el, megtisztítva ezzel a mentális világodat, hiszen átkódolhatod a berögzült rossz szokásaidat, gondolataidat, amelyekkel eddig “károsítottad magad”.

A meditációnak is rendkívüli ereje van az egyensúly fenntartásában. Napi 15 perc elcsendesedés mentálisan már érezhető nyugalmat hoz számodra. Legyél bárhol, reggel a nappali közepén ülve, vagy benn a munkahelyeden, vagy akár úton a munkába. Állítsd le néha az agyad erre a kis időre és érezd meg a belülről jövő nyugalmat. Ha profin szeretnéd végezni a meditációt, akkor válassz egy nyugodt, csendes környezetet.

Tehát gondolj a test tisztán tartásán túl az elméd tisztán tartására is, és van még egy szint, az érzelem tisztítása. Gondolj bele, mikor voltál utoljára dühös, ingerült, stresszes, haragos, irigy, bizonytalan, féltékeny, stb.??? Minden gondolat vagy érzelem hatással van a testedre. A negatív érzelmek és gondolatok nemcsak fizikai feszültség formájában jelennek meg, hanem mélyen lenyomatot hagynak a tested “bugyraiban” (szerveidben), ami egyszer csak kitör majd belőled különféle betegségek formájában. Az ilyen irányú tisztítást a jóga “buddhi”-nak nevezi, azaz a tisztátalan gondolatoktól való megtisztítást. Az értelem, az ész tisztátalanságait önmagunk képzése (svadjaja), éber önirányítás (“mindfulness”) égeti ki.

A belső megtisztulás örömet és jó kisugárzást eredményez. Jóindulatúvá tesz és elűzi a bánatot, kedvtelenséget, a lelki gyötrődést. Légy jóindulatú másokkal szemben, segíts másokat és mindenki másra úgy tekintsd, hogy az erényeit vedd észre a hibái helyett. Ha az elméd tiszta, könnyebb összpontosítani, gondolkozni, mások befolyása nélkül dönteni és a kreatív erők is beköszöntenek. Ha a tudatod tiszta, a tested egészséges és egyensúlyban van. Így érheted el azt, hogy megpillanthasd és élvezd önmagad valóját. Ez egy hosszú folyamat, de megéri végig menni rajta, mert megtanulsz örülni annak, hogy létezel és tapasztalsz.
Írd meg a tapasztalataid és a véleményed!

Namaste,
FreshUp Ági

Hashtags: jóga, meditáció, saucha, tisztán látás

FreshUp Ági

Ahogy a Hold is állandóan változik, úgy a te energiád is, azonban hiszem, hogy mindenki képes megtalálni az egyensúlyát, amelyben boldogságot, nyugalmat és egyben tettre kész energiát érez. Közel 2000 tartott jógaóra tapasztalatával és YA-RYT 500 órás nemzetközi jógaokatóként vezetem a saját alkotásom, a Fresh Up Zone studiót Bécsben. Fontos szempont számomra a helyes kivitelezés, a rendszeresség és a fejlődés. A hatha alapú óráimon gyakran találkozhatsz anatómiai fókusszal, flow, yin és elemekkel, és kedvelem a fordított és egyensúlyozó testhelyzeteket. Jóga filozófiám …

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

JógaMindennap - 2022.

Kérdésed van? Írj nekünk!

Bejelentkezem

Elfelejtetted a jelszvad?