Rozskenyér házilag

Rozs kenyer recept hazilag _ Jóga Mindennap _7

Nehézség: nehézElkészítési idő: több óra | Mikorra: BármikorTípus: VegánKategória: Kenyér, Reggeli | Adag: 6 főre

Ha készítettél már rozskenyeret otthon, akkor biztosan te is jártál úgy, hogy inkább egy kalapács lett belőle, mert olyan kemény lett. Az én korábbi rozskenyereimet még felvágni sem tudtam, így mások előtt sem tudtam vele felvágni. 🙂 Így nem is csináltam évekig, aztán egy tapasztalt, idős néni elmondta nekem a titkát. Ő már finomabbat süt, mint bármelyik pékség.

De ez most igazi rozskenyér recept – az ő elmondása alapján kísérleteztem ki az enyémet -, aminek az eredménye sűrű, ízletes, szeletelhető és laktató kenyér. És a hozzáadott értéke, hogy te készíted, és nem kell bolti kenyeret venned, aminek a csomagolópapírját azon nyomban ki is dobod. Tehát az otthoni sütésű kenyérrel nemcsak a te egészséged táplálod, de a környezetvédelemhez is hozzájárulsz.

Amikor Ausztriába költöztem, kánaáénként éltem meg azt a sok, guszta kinézetű különféle kenyereket. Itt sokkal több barna (igazi barna), teljes kiőrlésű vagy magos kenyér van. Mondjuk néha hiányzik az igazi magyar fehérkenyér. A fehérkenyér receptemhez katt ide, ez meg a bergli receptem.

Viszont mindennel teítődik az ember egyszer, és ráadásul sokszor ki is dobtuk a bolti kenyeret, mert ránk száradt, sok volt. Így, hogy itthon sütöm, és mindig van itthon hozzávaló, így nyugodt vagyok, mert 1.nem kell előre vásárolni, 2.bármikor elkészíthetem és kb. 4 óra múlva friss kenyér gőzölög az asztalon, 3. a mi családunkban felértékelődött a házi “koszt”, kész terméket szinte nem is veszünk (a kenyeret is ide sorolom), 4.hozzájárulunk a hulladék csökkentéséhez.

Ez a kenyér kiváló kísérője a krémleveseknek, amikből jó párat meg is találsz itt (pl. édesburgonya levesm póréhagyma leves) vagy a jógásaim nagy kedvence az olivaolajban pácolt aszalt paradicsom vagy feta sajt.

Utolsó gondolatom – nem gondoltam, hogy ennyit tudok egy kenyérrecepthez fűzni – a kenyér készítéshez lelkesen kezd mindenki hozzá, aztán egy-két rosszul sikeredett alkalom után fel is hagynak vele. Te ne tedd! Igyekszem pontosan megadni az arányokat, de mivel minden kanál más és minden liszt is (más a nedvesség felvevő képessége), így legyen az én receptem kiindulási alap, és te kísérletezd ki a saját alapanyagaid szerint, sőt tovább is fejlesztheted.

Az eredményt ne feledd el megosztani velem.

Összetevők:

Elkészítés:

1. Keverőtálba készíts kovászt. A kézmeleg vízhez add a friss élesztőt, a cukorot és a kevéske fehérlisztet. Takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni. Kb. 15-30 percet. Látod majd, amikor kész, mert enyhén habos lesz.


2. Bekapcsolod a keverőtál dagasztó villáját vagy felkészíted a saját kezed a gyúrásra. Kezdd el adagokban hozzáadni a rozslisztet, a sót és a fűszereket. Könnyebben szétoszlatódik a fűszer és a só, ha akkor teszed bele, amikor kb. a liszt felét már hozzáadtad.


3. Dagasztás közben figyeld, hogy mennyi lisztet fog még felvenni. A rozsliszt lassabban szívja vizet és sokkal ragadósabb, mint fehérliszt.


4. Amikor a villáról vagy a kezedről leválik a tészta, akkor jó. Van, hogy a megadott mennyiségen túl kell még bele liszt. A pótlást fehérlisztből szoktam.


5. Hagyd kelni kellemes szobahőmérsékleten, tiszta konyharuhával letakarva 1-2 óráig. Ez a lépés kihagyható.


6. A tésztát tedd tepsire vagy szilikon formába. Nekem a kerek tortaforma vált be.


7. Hideg sütőbe told be a tésztát, kapcsold a hőfokot kb. 90 fokra. Hagyd így kb. 60 percig. (Ez jelenti a kelést.)


8. Tekerd fel kb.140 fokra 15 percre, majd 180 fokra ismét 15 percre.


9. A kenyér akkor kész ha a tűpróba azt mutatja, azaz nem ragad rá. (Én sima, vékonypengéjű késsel szoktam.)


10. Ha szükséges, maradjon még a kenyér a sütőben. 5 percenként lehet ellenőrízni.


11. A kenyeret pár perc után fadeszkára rakom és két tiszta konyharuhával letakarom. Ha a tepsiben marad, bepárásodik, elázik a kenyér finom ropogós felszíne.

Tipp: 

- Állítsd be a mobilod időzítőjét, mert a másfél órás sütés alatt simán elfeledkezhetsz róla.
- A rozsliszt sima és nem teljes kiőrlésű, mert ahhoz a víz aránya nem elegendő.
- A liszt mehet felesben is. Fele fehér, fele rozs. Ha először csinálod, ezt az arányt javaslom.
- A fűszereket kitapasztalod majd, én 1 púpozott kávéskanalat (nem teáskanál) szoktam használni mindhárom fűszerből finoman őröltet.

- Ha neked is van ötleted, oszd meg velem.

FreshUp Ági

Ahogy a Hold is állandóan változik, úgy a te energiád is, azonban hiszem, hogy mindenki képes megtalálni az egyensúlyát, amelyben boldogságot, nyugalmat és egyben tettre kész energiát érez. Közel 2000 tartott jógaóra tapasztalatával és YA-RYT 500 órás nemzetközi jógaokatóként vezetem a saját alkotásom, a Fresh Up Zone studiót Bécsben. Fontos szempont számomra a helyes kivitelezés, a rendszeresség és a fejlődés. A hatha alapú óráimon gyakran találkozhatsz anatómiai fókusszal, flow, yin és elemekkel, és kedvelem a fordított és egyensúlyozó testhelyzeteket. Jóga filozófiám …

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

JógaMindennap - 2022.

Kérdésed van? Írj nekünk!

Bejelentkezem

Elfelejtetted a jelszvad?