Házi kenyér

Nehézség: közepesElkészítési idő: több óra | Mikorra: BármikorTípus: VegánKategória: Kenyér | Adag: 2 főre

A kenyérsütés egyéni projekt. Sok sok próbálkozás (és kudarc) és újra próbálkozás. Ezerféle kenyérrecept van, de igazán akkor lesz igazi, ha kitapasztalod a saját kezeddel, érintéseddel, hogy milyen az állaga, és megtapasztalod a mennyiségeket.

Egy másik titka a kenyérnek az idő, amennyit állni hagyjuk, hogy keljen a tészta. Aztán a sütő hőfokának beállítása, a liszt és víz aránya. Lásd a részleteket a receptemben. A sok sok kenyérrecept kipróbálása után az vált be, hogy érzéssel csinálom, mégis kiindulásnak próbálom neked meghatározni a liszt mennyiségét. Ne vedd szentírásnak, hallgass a megérzésedre.

A legfontosabb, hogy szeretettel, lelkesedéssel csináld! ? Szuper érzés a saját általad készített ételt fogyasztani. Ez az igazi érték a mai világban!

Megjegyzés az időre vonatkozóan: a tészta összeállítása kb. 15 perc, a kelesztés igényel többet, akár 3-4 órát is lehet hagyni, és a sütés kb. 40-45 perc.

Összetevők:

Elkészítés:

1. Melegítek vizet az élesztőnek. Fotnos, hogy langyos legyen, ezt kézzel szoktam ellenőrízni. A meleg vízb nem kedvez az élesztőnek.


2. A melegvizbe (kb. 3-4 dl) belemorzsolok egy fél élesztőt (klasszikusan kockában árulják), 2 pici kanál (kávéskanál) cukrot és beleszórok a kezemmel egy kis lisztet. Minkét utóbbi hozzávaló kell az élesztő kelesztéséhez. Lefedem, meleg vagy szobahámérsékleten hagyom. Kb. 10-15 perc.


3. Az élesztő kelésétől picit habos lesz a víz, ahogy kel. Kb. 10-15 perc után elkezdem hozzáadni a lisztet. Fehér lisztet használok és sima tönkölylisztet (1/3). Van, hogy keverek bele teljes kiörlésűt is, de azt is csak 1/3 mennyiségben. Mostanában a fehér kenyeret kívánom, és úgy gondolom, hogy ha otthon, saját kézzel, jó minőségű lisztből készítjük, akkor nincs rossz a fehér lisztben. Adalékanyagot ugyanis otthon nem teszünk bele.


4. A lisztet folyamatos kevergetés mellett adom hozzá; vagy fakanállal vagy konyhai géppel keverem ki. Az élesztős víz folyamatosan szívja fel a lisztet, ezért fontos, hogy kevergetés mellett adagoljuk a lisztet. (ha túl sok liszt került bele, akkor langyos vízzel lehet javítani, de az már annyira nem szerencsés). A liszt mennyiségét nehéz megállapítani. Kb. fél kg liszt megy a 3-4 dl vízes elegybe, de ez liszttől is függ. Figyeld és érezni fogod.


5. Amikor kb. a fele lisztet hozzáadtuk, belemegy a só. A sót ugyanazzal a kávéskanállal mérem ki, mert így lesz meg a helyes arány. Nagyon sokáig iszonyat sótlan kenyeret sütöttem, aztán olyan is akadt, hogy kifelejtettem a sót. Ma már a számunkra megfelelő arány a 3 kávéskanál só. (sótól is függ, persze). Tehát kb. ugyanannyi, vagy 1 kk-nal több só, mint cukor. Jegyezd meg milyen kanálla csinálod, és ahhoz képest pár sütés alatt ki fogod tapasztalni.


6. További kézi vagy robotgépes keverés mellett hozzáadok még annyi lisztet, hogy homogén állagú, kézzel még gyúrható legyen. A tészta eláll az edény falától. Ekkor kevéske olajat öntök rá, kezemmel átsimogatom a tésztát, hogy az olaj eloszoljon rajta, és így a további kelesztés során nem fog az edény falára tapadni a tészta.


7. Kelesztés. Szobahőmérsékleten hagyom, tiszta konyharuhával letakarva, hogy keljen. Akkor az igazi, ha a tészta látványos "kikel" az edényből. Ezt is érzésre csinálom, mivel min. 30 percet érdemes keleszteni hagyni, sőt kenyeret lehet 1-2 óráig vagy órákig, ezért általában ott hagyom. Közben végzem a napi tevékenységeim, van hogy még az esti jógaórám is megtartom, és este kezdem el megsütni. Ez annyit jelent, hogy van, hogy 4-5 órát is kel. Tapasztalatom szerint ez egyáltalán nem árt a tésztának, sőt!


8. Tepsit sütőpapírral kibélek, kenyérformára formázom a kezemmel a kenyeret. Éles késsel bevagdosom, vagy nagyobb íveket teszek bele, vagy olyan sűrűt, hogy egy egy szeletnek feleljen meg. A sütőpapírt könnyedén a kenyér fölött összecsomagolom, hogy majd a kenyér növekedése során ki tudja rugni.


9. Sütés. Még egy egyéni fejlesztés. A kelesztés tovább segíti, ha hideg sütőbe teszem be a sütőpapírba csomagolt kenyeret. Első 10 perc 100 fokon, második 10 perc 140 fokon, majd felemelem 180 fokra, és innen kb. 20-25 perc alatt megsül. Ettől a technikától szépen megkel a tészta, sőt, kikel a becsomagolt papírból. Elektromos sütőt használok, alul-felül sütés.


10. Sütés közben már illatozik a kenyér. Nem feltétlen fog bebarnulni, ahogyan a gyerekkoromban a boltban vásárolt vekni (emlékeztek?), de nem a kenyér színe, hanem a puhasága a fontosabb értékmérő. Amikor úgy gondolom, hogy kész lehet (kb. 35-45 perc össz. sütési idő után), a sütőből kihúzva beleszúrok egy vékony kést. Ha a késen nem marad tészta, morzsa, akkor jó.


11. Voila! Kiveszem a tepsit, rajta a kenyér és letakarom egy tiszta konyharuhával. Amikor egy picit hűlt, kb. 10 perc, egy fadeszkára rakom a kenyeret, belebugyulolálom a sütőpapírjába és legalább 2 konyharuhába, hogy ne keményedjen meg nagyon. Amikor ehető meleg (melegen nem eszünk kelt tésztát ;), akkor levágom a szélén, mindig nagy izgatottsággal és elmajszoljuk.

Tipp: 

Tálalási javaslat:
- olivaolajba, tökmagolajba mártogatva szoktuk enni, mert a kenyér olyan "tiszta", hogy csak tiszta élelemmel kívánjuk fogyasztani,
- saláltát szoktam mellé készíteni,
- peszto is illik hozzá,
- lehet a tésztába keverni szárított bazsalikomot,
- meg lehet szórni szezámmaggal vagy fekete szezámmal,
- olivaolajba pácolt fokhagyma, zöldfűszerek és időnként kecskesajt megy bele (ez a jógásaim nagy kedvence). ?

Remélem nagy élmény lesz neked is a saját kenyered fogyasztani! Írd meg hogy sikerült!

Ha tetszik, kattints alul a szivecskére. Namaste

FreshUp Ági

Ahogy a Hold is állandóan változik, úgy a te energiád is, azonban hiszem, hogy mindenki képes megtalálni az egyensúlyát, amelyben boldogságot, nyugalmat és egyben tettre kész energiát érez. Közel 2000 tartott jógaóra tapasztalatával és YA-RYT 500 órás nemzetközi jógaokatóként vezetem a saját alkotásom, a Fresh Up Zone studiót Bécsben. Fontos szempont számomra a helyes kivitelezés, a rendszeresség és a fejlődés. A hatha alapú óráimon gyakran találkozhatsz anatómiai fókusszal, flow, yin és elemekkel, és kedvelem a fordított és egyensúlyozó testhelyzeteket. Jóga filozófiám …

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

JógaMindennap - 2022.

Kérdésed van? Írj nekünk!

Bejelentkezem

Elfelejtetted a jelszvad?