Nehézség: közepes | Elkészítési idő: 60 perc | Mikorra: Ebéd | Típus: Ayurvédikus | Kategória: Egytálétel | Adag: 2 főre
A dáhl (eredetileg dahl-nak írják), igazi ayurvédikus egytálétel. Pont amilyen egyeszerű, annyira óckodtam neki állni elkészíteni. Azóta pedig már legalább az ötödik dáhl variációt készítettem el, mert rájöttem a titkára: fantázia és ráérzés csupán, amire szükség van, hogy egy igazán finom és kiadó dáhlt készítsen az ember.
Az ayurvédikus fűszerek úgy vannak ehhez a recepthez összeválogatva, hogy azok az őszi évszak által kiváltott váta minőség kibillenését ellensúlyozzák. Ezt tovább szolgálja a burgonya is, elhagyva a zöld leveles növényt belőle.
Az eredeti recept ír bele fahéjat, én ezt csak javasolom, és lehellet finoman. Amikor ezt a verziót készítettem 1/3 tk. fahéjat tettem bele és ez nekem borzasztóan sok volt. Most már elhagyom belőle teljesen a fahéjat. A koriander maggal is csínján bánok. Gyakorlatilag elhagyva az összes fűszert a só kivételével indiai garam masala fűszerkeverékkel pompás ízt tudunk varázsolni, mert a keverék pontosan jó arányban tartalmazza a fűszereket.
A fűszerek mennyisége egyéni ízlés kérdése, tehát fantáziát elő!
Összetevők:
- 1 bögre vöröslencse
- 2 darab vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb kurkuma (friss)
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál piros paprika (por)
- 1 teáskanál kömény (őrölt)
- ízlés szerint feketebors (örölt)
- 0.5 evőkanál só
- lehelletnyi fahéj
- 1 csipet koriander (mag)
- öntés olivaolaj
- 4 bögre víz
Elkészítés:
1. Előkészítem a hozzávalókat: lencsét alaposan átmosom, fűszereket a képen látható módon előkészítem. A friss kurkumát nem reszelem le előre.
2. Olivaolajat felteszek wokban melegedni alacsony-közepes hőfokon.
3. Üvegesre párolom benne a hagymát, időnként kavargatom.
4. Ráöntöm a fűszereket, belereszelem a friss kurkumát, rászórom a frissen zúzott koriander magokat és megpirítom könnyedén, nehogy megpörkölődjenek és kesernyés ízt adjanak. Kb. 1-2 perc.
5. Beleteszem a vöröslencsét.
6. Felöntöm vízzel, és addig főzöm, amíg a lencse megpuhul.
7. Kóstold meg, és ízesítsd még ha szükséges. Szórd meg petrezselyem zölddel vagy spenótot is dobhatsz bele. Egy kis zöld lazítja az ízt. (Nyárra javasolt.)
+ 1. Ősszel bevett szokásom, hogy kockára vágott krumlival dúsítom, kihagyva a zöld leveles növényt.
Tipp: - frissen sült kenyérrel tálalom,
- az ízek estére vagy másnapra érnek igazán össze.
#Hashtags: dáhl, egytálétel, egészséges, egészségesrecept, gyors, otthon, recept, vegán, vöröslencse
FreshUp Ági
Ahogy a Hold is állandóan változik, úgy a te energiád is, azonban hiszem, hogy mindenki képes megtalálni az egyensúlyát, amelyben boldogságot, nyugalmat és egyben tettre kész energiát érez. Közel 2000 tartott jógaóra tapasztalatával és YA-RYT 500 órás nemzetközi jógaokatóként vezetem a saját alkotásom, a Fresh Up Zone studiót Bécsben. Fontos szempont számomra a helyes kivitelezés, a rendszeresség és a fejlődés. A hatha alapú óráimon gyakran találkozhatsz anatómiai fókusszal, flow, yin és elemekkel, és kedvelem a fordított és egyensúlyozó testhelyzeteket. Jóga filozófiám …
Nagyon finom lett, köszönöm a receptet! 🙂