Nehézség: könnyű | Elkészítési idő: 30 perc | Mikorra: Ebéd, Vacsora | Típus: Ayurvédikus, Vegán | Kategória: Egytálétel | Adag: 2 főre
Ez a recept fantázia és időkorlát szüleménye. Valahogy az időnyomás jól hat a kreativitásomra. A párom csak annyit szokott mondani, hogy finom legyen (ne csak ehető, de ízletes is). Nos, ez a recept simán belopta magát a recepttárunkba. 30 perc alatt finom, egészséges, ízletes étel került az asztalra.
Ősz lévén az avokádó kifejezetten ajánlott, egészséges és tartalmas zsírforrás. A szabadföldön termett piros kápia paprika még megtalálható a piacon. A vöröshagyma is friss, őszi termés.
A quinoa köretet vöröslencsével “ősziesítettem”, azaz a vöröslencse adja meg a tartalmát és “súlyát” az ételnek. Ősszel javasolt kicsit “nehezebb”, tartalmasabb ételeket enni, de az alapelv legyen ekkor is zöldségalapú és könnyen emészthető.
Összetevők:
- 20 dkg quinoa
- 20 dkg vöröslencse
- 1 darab avokádó
- 1 darab pirospaprika (kápia)
- 10 dkg aszalt paradicsom
- 10 dkg kukorica (főtt)
- 2 öntés olivaolaj
- 1 evőkanál mustár
- 2 csipet só
- 1 szórás bazsalikom (szárított)
- 1 szórás oreganó
Elkészítés:
1. Azonos mennyiségű quinoát és vöröslencsét (alaposan megmosva) kétszeres mennyiségű vízzel felteszem főzni egy csipet sóval. Magas hőfokon kezdem és az első forráspont után lekapcsolom takarékra.
2. Közben elkészítem a feltétet. Az avokádót felkockázom. A piros kápia paprikát apró csíkokra vágom. Tettem bele aszalt paradicsomot csíkokra vágva, és kukoricát. Egyéb zöldséget is lehet bele tenni.
3. Öntet elkészítése: olivaolajba dijoni mustárt teszek, kézi habverővel alaposan összekavarom. Só, bazsalikom, oreganó megy bele. Aki szereti a fekete borsot, az is mehet bele, azonban én ősszel mellőzöm ezt az erős és "könnyű, légiességet" okozó fűszert (ayurvéda ajánlása).
4. A quinoa a vöröslencsével azonos ideig fő. Kb. 20 perc alatt elkészül. Mivel hamar elhűl, így az öntetet és a zöldségeket már előkészítettem (egy tálban összekavarva), egymásra öntve, és már lehet is tálalni.
Tipp: - Frissen őrölt himalája só és olivaolaj jól kihozza a zöldségek természetes aromáját.
- Pár csepp citromlé és frissen aprított koriander teszi pikánsabbá.
- Pár csepp tökmagolaj még értékesebb őszi étellé varázsolja.
#Hashtags: avokádó, egészségesrecept, gyorsétel, otthonkészítve, paprika, quinoa, vegán, vegánrecept, vöröslencse, ősz, őszirecept
FreshUp Ági
Ahogy a Hold is állandóan változik, úgy a te energiád is, azonban hiszem, hogy mindenki képes megtalálni az egyensúlyát, amelyben boldogságot, nyugalmat és egyben tettre kész energiát érez. Közel 2000 tartott jógaóra tapasztalatával és YA-RYT 500 órás nemzetközi jógaokatóként vezetem a saját alkotásom, a Fresh Up Zone studiót Bécsben. Fontos szempont számomra a helyes kivitelezés, a rendszeresség és a fejlődés. A hatha alapú óráimon gyakran találkozhatsz anatómiai fókusszal, flow, yin és elemekkel, és kedvelem a fordított és egyensúlyozó testhelyzeteket. Jóga filozófiám …