Fűszeres fokhagymás olivaolaj

Nehézség:  | Elkészítési idő:  | Mikorra:  | Típus:  | Kategória:  | Adag: 

Kreatív recept ötlet

Mondtam már, hogy szeretek kreatív lenni a konyhában? És hogy nem igazán szeretek fix receptekhez ragaszkodni. Csak felsorakoztatom a hozzávalókat, amik itthon vannak és már gyártok is belőle valamit. Na, ennél a receptél nagy a szabadság.

A gyors recept előtörténete

Eredetileg aszalt paradicsommal készítem és friss zöldfűszer növényekkel. Az isztriai jógatábor egyik óriás kedvence lett. Még mindig mindenkinek ott van a szájában az íz és az élmény. Az egy hét alatt kétszer készítettük el. Az őszi isztrikai flóra friss zöldfűszerekkel látott el bennünket, így amit a sétánk során gyűjtöttünk, az mint az olajba landolt: kakukkfű, rozmaring, bazsalikom.

Szűkös idők receptje is egyben

A covid-19 idején a fent említett kreativitás nagy szerepet kapott a konyhánkban is, mert egy nagy bevásárlás után hét hétig nem mentünk sehova. A kenyeret már évek óta itthon sütök, de kellett már hozzá valami választék bővítésként. Így megcsináltam a pácolt olaj olcsó verzióját, abból, amit itthon találtam. Bazsalikom híjján szárított zöldségzöld, friss rozmaring híjján por verzió került bele.

Tessék – lássék, megcsinálni!

Te mi mindent teszel még az olajba? Írd meg alább a kommentboxba.

 

Szeretettel,

Ági

Összetevők:

Elkészítés:

1. Előkészítem a hozzávalókat: fokhagyma, olivaolaj, só, bazsalikom, oregánó, rozmaring. Egy tiszta befőttes üveg és tető rá.


2. A fokhagymákat megpucolom, megmosom és felszeletelem, mert az tapasztalatom, hogy így jobban átjárja az olajat az íze, és mi is szívesebben esszük az egy egy falatra elegendő fokhagymát, minthogy az olajba ázott, csúszós gerezdeket vagdossuk utólag fel.


3. Az üvegbe teszem a fokhagymát, rászórom a fűszereket és a sót, végül felöntöm olivaolajjal.


4. Jól lezárom és berakom a hűtőbe. 2-3 nap után már kellemes ízt ad az olajnak, a fokhagyma erősí íze pedig enyhül annyira, hogy egy szelet fehér kenyérrel jól elfogyasszuk vacsira.

Tipp: 

- Ez a fűszeres olaj nagyon finom a tányérból kitunkolva saját, házi fehérkenyérrel. Házi kenyér recept itt.
- Az olajat ezután főzéshez is szoktam használni olyan ételhez, amihez passzol a fokahagymás és ilyen fűszeres ízvilág. Mondjuk az olaszos spagettihez. Recept
- Eltárolhatóság általában 2 hét, legalábbis nálunk elfogy addigra, utána főzésre használom.
- Aszalt paradicsom is mehet bele, az valami isteni úgy.
- Az olivaolaj minősége nagyon meghatározó abban, hogy szívesen tunkoljuk-e ki kenyérrel.

FreshUp Ági

Ahogy a Hold is állandóan változik, úgy a te energiád is, azonban hiszem, hogy mindenki képes megtalálni az egyensúlyát, amelyben boldogságot, nyugalmat és egyben tettre kész energiát érez. Közel 2000 tartott jógaóra tapasztalatával és YA-RYT 500 órás nemzetközi jógaokatóként vezetem a saját alkotásom, a Fresh Up Zone studiót Bécsben. Fontos szempont számomra a helyes kivitelezés, a rendszeresség és a fejlődés. A hatha alapú óráimon gyakran találkozhatsz anatómiai fókusszal, flow, yin és elemekkel, és kedvelem a fordított és egyensúlyozó testhelyzeteket. Jóga filozófiám …

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

JógaMindennap - 2021

Kérdésed van? Írj nekünk!

Bejelentkezem

Elfelejtetted a jelszvad?