Fűszeres fokhagymás olivaolaj

Nehézség:  | Elkészítési idő:  | Mikorra:  | Típus:  | Kategória:  | Adag: 

Kreatív recept ötlet

Mondtam már, hogy szeretek kreatív lenni a konyhában? És hogy nem igazán szeretek fix receptekhez ragaszkodni. Csak felsorakoztatom a hozzávalókat, amik itthon vannak és már gyártok is belőle valamit. Na, ennél a receptél nagy a szabadság.

A gyors recept előtörténete

Eredetileg aszalt paradicsommal készítem és friss zöldfűszer növényekkel. Az isztriai jógatábor egyik óriás kedvence lett. Még mindig mindenkinek ott van a szájában az íz és az élmény. Az egy hét alatt kétszer készítettük el. Az őszi isztriai flóra friss zöldfűszerekkel látott el bennünket, így amit a sétánk során gyűjtöttünk, az mint az olajban landolt: kakukkfű, rozmaring, bazsalikom.

Szűkös idők receptje is egyben

A covid-19 idején a fent említett kreativitás nagy szerepet kapott a konyhánkban is, mert egy nagy bevásárlás után hét hétig nem mentünk sehova. Kenyeret már évek óta itthon sütök – legújabban Berglit, jobb mint a kenyér 😉, de kellett már hozzá valami választék bővítésként. Így megcsináltam a pácolt olaj olcsó verzióját, abból, amit itthon találtam. Bazsalikom híjján szárított zöldségzöld, friss rozmaring híjján por verzió került bele.

Tessék – lássék, megcsinálni!

Te mi mindent teszel még az olajba? Írd meg alább a kommentboxba.

 

Szeretettel,

Ági

Összetevők:

Elkészítés:

1. Előkészítem a hozzávalókat: fokhagyma, olivaolaj, só, bazsalikom, oregánó, rozmaring. Egy tiszta befőttes üveg és tető rá.


2. A fokhagymákat megpucolom, megmosom és felszeletelem, mert az tapasztalatom, hogy így jobban átjárja az olajat az íze, és mi is szívesebben esszük az egy egy falatra elegendő fokhagymát, minthogy az olajba ázott, csúszós gerezdeket vagdossuk utólag fel.


3. Az üvegbe teszem a fokhagymát, rászórom a fűszereket és a sót, végül felöntöm olivaolajjal.


4. Jól lezárom és berakom a hűtőbe. 2-3 nap után már kellemes ízt ad az olajnak, a fokhagyma erősí íze pedig enyhül annyira, hogy egy szelet fehér kenyérrel jól elfogyasszuk vacsira.

Tipp: 

- Ez a fűszeres olaj nagyon finom a tányérból kitunkolva saját, házi fehérkenyérrel. Házi kenyér recept itt.
- Az olajat ezután főzéshez is szoktam használni olyan ételhez, amihez passzol a fokahagymás és ilyen fűszeres ízvilág. Mondjuk az olaszos spagettihez. Recept
- Eltárolhatóság általában 2 hét, legalábbis nálunk elfogy addigra, utána főzésre használom.
- Aszalt paradicsom is mehet bele, az valami isteni úgy.
- Az olivaolaj minősége nagyon meghatározó abban, hogy szívesen tunkoljuk-e ki kenyérrel.

FreshUp Ági

Ahogy a Hold is állandóan változik, úgy a te energiád is, azonban hiszem, hogy mindenki képes megtalálni az egyensúlyát, amelyben boldogságot, nyugalmat és egyben tettre kész energiát érez. Közel 2000 tartott jógaóra tapasztalatával és YA-RYT 500 órás nemzetközi jógaokatóként vezetem a saját alkotásom, a Fresh Up Zone studiót Bécsben. Fontos szempont számomra a helyes kivitelezés, a rendszeresség és a fejlődés. A hatha alapú óráimon gyakran találkozhatsz anatómiai fókusszal, flow, yin és elemekkel, és kedvelem a fordított és egyensúlyozó testhelyzeteket. Jóga filozófiám …

Hozzászólások
  1. Bereczki Szabolcs 2 év ago

    Csak annyit szeretnék mondani erről a kotyvalékról,hogy rettentően finom. Igaz még aszalt paradicsommal nem kóstoltam,de így is szenzációs.Köszönöm a receptet. Sajnos a kenyérét nem találtam.

    • Ági JógaMindennap 2 év ago

      Üdv. a pácolt olivaolajosok táborában, Szabi! 🙂 Belinkeltem a szövegbe a kenyér és a bergli – az aktuális kedvencünk – receptjét, de ide is bemásolom neked, hogy könnyen átnavigált magad oda. Mindenképp javaslom, hogy valami, számodra finom kenyérrel edd ezt az olivaolajat, mert így az evés pár perc hedonista jó érzés lesz. Ha a berglit is elkészítetted, várom a visszajelzésed. 😉

      Addigis nyomj egy szivecskét a receptekre, ami tetszik. Köszönöm, Ági

      https://jogamindennap.hu/recept/hazi-kenyer/
      https://jogamindennap.hu/recept/bergli-a-mi-hazi-kenyerunk/

Leave a reply to Bereczki Szabolcs Click here to cancel the reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

JógaMindennap - 2022.

Kérdésed van? Írj nekünk!

Bejelentkezem

Elfelejtetted a jelszvad?