Mandulás keksz

Nehézség: könnyűElkészítési idő:  | Mikorra: BármikorTípus: VegetáriánusKategória: Sütemény, Útravaló | Adag: 4 főre

Eljön az ember életében az az időszak, amikor kekszet kíván. Mi évek óta kiiktattuk a kekszet az életünkből. A régen megengedett háztartási és zabkeksz sem “oltja” már az ilyen irányú éhségem. Mellékízt érzek benne.

Ha kekszre gondolok, akkor viszont elengedhetetlen, hogy ropogós legyen. Ezért kicsit tartottam tőle, hogy magam csináljak kekszet. A bolti tele van stabilizátorral, stb., ami vonzóvá teszi.

De a várandósságom 9.hónapja már erős vággyal párosult, hogy na, most már aztán tényleg süssek valamilyen “normális” házi kekszet, ami ropog, ami nincs tele cukorral, stb.

Végül egy receptet jól átdolgozva lett ez, ami számomra annyira nyerő, hogy készítem az újabb adagot a szülésre. És a mérték e rostdús keksszel könnyen be is tartható. 4-6 holdacska egy bögre tea mellé, max még egy felkockázott barack

A hozzávalók adagjai tájékoztató jellegűek, mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját konyhájában a megfelelő adagokat. Ezért sokszor kell ilyet csinálni. 😉

 

Ha a kiegyensúlyozott táplálkozás mellé egészséges mentalitást is szeretnél elsajátítani, akkor a “Nő vagyok” spirituális program és a “Szabad vagyok” meditáció online kurzus neked is tetszhet. Szeretettel látlak a törzsünkben.

Összetevők:

Elkészítés:

1. A lisztet, a mandula és zabpehely őrleményt egy tálba teszem.
A mandulát megpirítottam előtte és aprítógépben tetszőleges finomságúra őröltem. A zabpelyhet is ebben az aprítóban őröltem lisztszerűvé.


2. Hozzáadom a porcukrot és a vaniliát (vaniliáscukor vagy pár csepp esszencia formájában).


3. Ráöntöm az olvasztott vajat, és összedolgozom. Ekkor látni mennyi folyadékra van még szükség, így jöhet a víz. Ehhez az adaghoz kb 1 dl vizet adtam. A zab sok vizet tud felvenni. Ha véletlenül több vizet teszel bene, nagyon lucskos lesz, akkor hagyd állni, mert a zabnak (és a mandulának is) idő kell, hogy vizet vegyen fel. Ha sietsz, akkor lisztet adj még hozzá.


4. Ha hiszel a dédanyáink mondásában, hogy egy pici só mindenbe kell, akkor egy nagyon kevés sót adj hozzá.


5. Mehet bele reszelt citromhéj. (Pár hónapja reszelt bio citromot le és szárítottam meg, majd tároltam ebben az üvegben.)


6. Összedolgozom előbb robotgéppel, utána röpke ideig a kezemmel, hogy nyújtható és szaggatható állagot kapjak. A gyúródeszkán még lehet hozzáadni annyi lisztet, amennyit felvesz.


7. Szaggatni, sütni, megkóstolni...nem megenni rögtön mindet!


8. Sütés 180 fokon, mehet a légkeverő is. A keksz vastagságától függ. Én 3-4 mm-re nyújtottam és kb 14 percig sütöttem, de nézegettem, hogy mikor lesz jó. Van, ami megbarnult, van, ami világos maradt.

Tipp: 

Tipp:
- fémdobozban eláll, de nem tudom meddig, mert nálunk 3 nap alatt elfogyott. Addig viszont nagyon jó ropogós maradt,
- a kora reggeli ébredésemkor a szülésfelkészítő teám mellé iszom,
- a mandula egyébként jó a szöveteknek - úgy hallottam, hogy szülésfelkészítésre is alkalmas lehet,
- telihold és félhold formákatat szaggatunk belőle, így izgalmasabb az evés.

FreshUp Ági

Ahogy a Hold is állandóan változik, úgy a te energiád is, azonban hiszem, hogy mindenki képes megtalálni az egyensúlyát, amelyben boldogságot, nyugalmat és egyben tettre kész energiát érez. Közel 2000 tartott jógaóra tapasztalatával és YA-RYT 500 órás nemzetközi jógaokatóként vezetem a saját alkotásom, a Fresh Up Zone studiót Bécsben. Fontos szempont számomra a helyes kivitelezés, a rendszeresség és a fejlődés. A hatha alapú óráimon gyakran találkozhatsz anatómiai fókusszal, flow, yin és elemekkel, és kedvelem a fordított és egyensúlyozó testhelyzeteket. Jóga filozófiám …

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

JógaMindennap - 2021

Kérdésed van? Írj nekünk!

Bejelentkezem

Elfelejtetted a jelszvad?