Almapüré télire – cukormentes

Nehézség: összetettElkészítési idő: több óra | Mikorra: BármikorTípus: Cukormentes, VegánKategória: Egyéb | Adag: 

Ilyen az igazi osztrák Apfelmuss!

Ez volt az első dolog, amit megtanultam Karintiába az új életünk során.  A nyári alma megérett és roskadozott a fán, hullott is. Sári babámmal alig voltunk 4 hetesek. Lereszelni és egy egész napig állni a konyhában nem ment volna még. 

Ezt végül a “kutyás néni” mutatta meg, hogy ő hogyan készíti negyven éve minden nyáron. Kedvesen meghívott a konyhájába, Sárim rajtam felkötve a kendőben aludt, én segítettem almát magozni, a néni pedig mutatta a munkafolyamatokat. Amit nagyon hangsúlyozott, hogy fontos a tisztaság és a sterilitás!

Összetevők:

A recept hamarosan olvasható.

Elkészítés:

1. Az almát alaposan megmossuk.


2. Az almát negyedbe vágjuk, kivágjuk a magházát. Érdemes ezt minél takarékosabban csinálni. Van erre egy félköríves eszköz, amivel sok értékes almahúst meg lehet spórolni.


3. Az alma haja maradhat. Csak azt vágjuk le a héjáról, ami külső sérülés. A varrasodás maradhat, ha alatta egészséges a hús.


4. Az almák maradhatnak gerezdekben vagy még azokat három részre lehet vágni, így hamarabb meg fog főni.


5. Egy nagy edénybe feltesszük főni. Vigyázz, mert hamar lekozmálhat az alja. Egy fél vagy max egy deci vizet lehet alá önteni. (Arra figyelj, hogy ne hígítsd fel az almát; fog levet engedni.)


6. Fedő alatt főzd alacsony hőfokon, alkalmanként kavard meg le ne égjen.


7. Amikor az alma megpuhult, botmixert bele és turmixold le. Ha van food processorod, azzal is lehet, csak az maszatos lesz.


8. Az összepürésített almát tedd fel ismét főni. Kavargasd egy fakanállal, le ne égjen.


9. Az első rottyanás után mehet az alma a steril üvegekbe.


10. A felsorakoztatott üvegekbe belemerjük az almapürét, kicsit a pultra veregetjük az üveg alját, hogy a levegő kijöjjön belőle.


11. Pár percen belül rászorítjük a steril fedőt.


12. Fejjel lefele fordítom a teli üvegeket, és meleg dunsztba teszem egy napig.


13. A további tárolás már normálisan, az üveget az aljára helyetve végezzük.


A befőttes üvegek és fedelek sterilizálása:


1. Mosd ki a befőttes üvegeket. (ha korábban már ki lettek mosva, akkor csak öblítsd át).
2. A sérülésmentes, tiszta fedőket is mosd át.
3. A sütő be tedd be az üvegeket és fedőket, és 100 fokra állítsd a sütőt.
4. Akkor lesznek kész, ha a víz teljesen felszárad az üvegről és a fedőkről. Kapcsold le a sütőt, az üvegek maradjanak melegek. Mindig annyit vegyél ki, amennyit meg fogsz tölteni. Kb. öt-hatosával, hogy ne hűljenek ki.

Tipp: 

Az én sztorim:
- Ezt az almapürét a nyári, kompót almából szoktam készíteni egyenes a jógafarmunk kertjéből.
- A nyári alma savanykás, de van egy kellemes aromája. Még a savanyú alma is eltárolható cukor nélkül.
- Ételek, amihez esszük:
- Elsőként a fél éves babámnak adtam és azóta is adom Sárinak, amikor kell valami jolly joker.
- Mi, felnőttek pedig császármorzsához esszük, valamint mákos tésztához.
- Jó még süteményt megkenni vele, vagy fahéjjal megszórva megmelegítve almapuding formájában, desszertnek.
- Olyan (cukormentes) süteményekbe is jó, mint például a zabkeksz.

Te mihez használtad fel? És mit csináltál másként az almapürében? Írd meg alább a kommentboxban. Olvasom és válaszolok rá.

FreshUp Ági

Ahogy a Hold is állandóan változik, úgy a te energiád is, azonban hiszem, hogy mindenki képes megtalálni az egyensúlyát, amelyben boldogságot, nyugalmat és egyben tettre kész energiát érez. Közel 2000 tartott jógaóra tapasztalatával és YA-RYT 500 órás nemzetközi jógaokatóként vezetem a saját alkotásom, a Fresh Up Zone studiót Bécsben. Fontos szempont számomra a helyes kivitelezés, a rendszeresség és a fejlődés. A hatha alapú óráimon gyakran találkozhatsz anatómiai fókusszal, flow, yin és elemekkel, és kedvelem a fordított és egyensúlyozó testhelyzeteket. Jóga filozófiám …

0 Hozzászólás

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

JógaMindennap - 2021

Kérdésed van? Írj nekünk!

Bejelentkezem

Elfelejtetted a jelszvad?